Kolumna

Neuspjeh je isto rezultat

Ne, ovo nije negativan tekst o neuspjehu i žalovanje o takvim aktivnostima koje dovode do njega.

Ovo nije ni onaj tekst u kojem neuspjeh treba gledati kao nešto pozitivno i izvorom ekstra motivacije i hrane za zapeti još više. 

Neuspjeh, što god to bilo za vas, je samo ocjena kojom se opisuje postignuti rezultat u odnosu na ono što se očekivalo.

Uz takvu definiciju, uspjeh bi bio kada smo postigli ono što se očekivalo, a možda i više od očekivanog.

Uspjehom se ponekad smatra i kada se ostvari rezultat ispod inicijalnog očekivanja, no svojom interpretacijom postignuto okarakteriziramo da je to i više nego dobro i da je ostvareno uspješno i prihvatljivo.

Uspjeh, neuspjeh… sve je to jedno te isto… zapravo, trebalo bi biti jedno te isto, pod uvjetom ako želimo zadržati zdrav razum.

Postoji jedna famozna priča o manageru koji je na početku godine sa svojim nadređenim definirao ciljeve koje treba ostvariti. 

Ako to postigneš, znak je da si dobara manager i da ti slijedi odlična nagrada u obliku bonusa i drugih beneficija.

I u toj famoznoj priči, naš manager ne da je postigao zacrtane ciljeve, već ih je premašio za više od 100%.

Naravno, sad bi zdravorazumski bilo za očekivati da je radi toga, taj naš manager iz ove fora priče, bio duplo više nagrađen velikim bonusom i još većim beneficijama. Ma ono, ludnica.

Ali… nope… lijepo su mu se zahvalili i rekli da više ne računaju na njegove usluge i njegov angažman.

Zašto? Imate li uopće ideju zašto bi to bilo tako? Zašto pustiti najboljeg čovjeka? Suludo.

Možda i jest suludu, a možda i nije.

No, kako se ovdje radi o famoznoj priči (možda je istinita, a možda i nije), razlog zašto se zahvalilo manageru je u tome što on nije mogao opravdati svoj izvanredan rezultat.

Ili mu se desio ekstra rezultat jer se desilo nešto što nije bilo pod njegovom kontrolom ili je već u samom startu dogovorio iznimno niske ciljeve i unaprijed si sredio situaciju da ako nešto neće ići kako treba, da bude ipak u očekivanim okvirima traženih rezultata.

U oba slučaja, ne zna planirati i igra na sreću / Božju pomoć / nesigurne i neprovjerene tehnike / s figom u džepu / ima neki drugi interes.

Suludo, rekli bi mnogi. Zar ne bi rezultat trebao biti jedino što se broji?

Možda, ali kad stvari sagledate sa svih strana, nešto ovakvog (zahvala na suradnji) ima smisla. I nešto ovakvog se redovito provodi u vrlo uspješnim poslovnim okruženjima.

Bravo X na (izvanrednim) rezultatima. S obzirom na to da su oni X% veći / manji od očekivanih, zamolili bi Vas da nam pojasnite kako i zbog čega smo u početku planirali Y te koje okolnosti su dovele do postignuti rezultati budu takvi?

Bilo nešto etiketirano kao uspjeh ili kao neuspjeh (kako aludiram u naslovu ovog teksta), ocjena o tome se daje tek kad se sagleda početak – put – kraj

I ne zaboravite, veliki “plus” na kraju puta, koliko god to zvučalo suludu, nije uvijek oznaka pozitive (i uspjeha).

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.