Kolumna

Nismo zainteresirani

Famozna izjava nakon koje mnogima potonu sve lađe, snovi i projekcije da će uspostaviti novi poslovni odnos je “nismo zainteresirani!”.

“Nismo zainteresirani” spada u uobičajene prodajne prigovore i češće bude izgovoren ne zato što stvarno nisu zainteresirani, već kako bi se obranili od vas koji im želite nešto prezentirati / demonstrirati.

U nekim “rubnim situacijama” kada ste debelo fulali ciljnu skupinu ili želite “uvaliti” nešto što im stvarno ne treba, “nismo zainteresirani” stvarno znači da im to ne treba i da nema tog Boga da ih uvjerite u suprotno.

A kako se onda ispravno postaviti na “nismo zainteresirani”?

Evo nekoliko ideja / izjava koje možete upregnuti:

  • šteta
  • a što vam je interesantno?
  • a jeste li vidjeli… (ignorirate izgovoreni nismo zainteresirani)
  • ako mogu… (ignoriranje i mali pritisak)
  • niste zainteresirani za ovaj model ili općenito za…
  • jeste sada prvi puta s nama u kontaktu?

Stvar je u tome da prepoznate kako se “nismo zainteresirani” koristi da bi uzeli mali predah, da bi razmislili i da bi se obranili od pritiska. No ne znači da su odustali i da im rješenje koje imate nužno ne treba i nije od koristi, već da im treba prostora.

U naprednijoj verziji, kroz “nismo zainteresirani” žele nametnuti igru u pregovaranju kako bi se izborili za bolje uvjete.

U konačnici, kao i sa svim drugim stvarima u životu, ono što vidite / čujete na prvu, nije nužno istina i konačni stav osobe.

Sretno s “nismo zainteresirani” i pišemo se uskoro.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Ima i druga strana “nismo zainteresirani” gdje se kao davatelj usluge ponašate potpuno suprotno od očekivanog – “izbacivanjem” iz igre i uskraćivanjem mogućnosti da se lako predomisle i ostvare pristup onome što im možete pružiti. Više o tome kako, zašto i gdje “nisam zainteresiran” okrećete u svoju korist moći ćete vidjeti kroz budući Business klinika PREMIUM program.

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.