Kolumna

"Nitko nam ne može pomoći…"

Baš ovim riječima, “Nitko nam ne može pomoći…” prošli tjedan su meni jako drage osobe započele pojašnjavati u kakvoj situaciji se trenutno nalazi tvrtka koju vode. U nastavku razgovora izgovorili su jednu famoznu izreku koja je kod mene u isti tren izazvala da skočim s stolca, a glasila je “… samo si mi sami možemo pomoći.”
To što sam coach i što mi je posao pomagati ljudima da riješe probleme, zapravo, moj posao je pomoći ljudima da dođu do rješenja, u ovom prijateljskom razgovoru nije djelovalo. Naime, pokušao sam ih na neki način navesti da razmišljaju u smjeru tko bi im mogao pomoći, na koji način bi mogli riješiti nastale probleme, što bi još mogli ili trebali napraviti, koga još da uključe u to… nije previše urodilo plodom.
Cijeli taj susret dao mi je materijala za razmisliti o tome kako funkcionira poduzetnički um. Pojednostavljeno rečeno – poduzetnik je Bog i batina, on sve zna i on sve mora sam napraviti ili barem utjecati kako će se posao napraviti. Ima ljude koji rade za njega, no on je alfa i omega, on mora sve znati i on je taj koji sve treba podnijeti na svojim leđima. A kada je tako, tko bi bolje poznavao posao od njega samog – pa on je sve faze poslovanja prošao, vidio sve i svašta i najbolje zna što je najbolje za njegov posao.
Hmmm….  definitivno luda ego priča. A znam da je ego priča jer sam i ja tako razmišljao, pa čak i s vremena na vrijeme tako i razmišljam. Osim toga, tko bolje zna moj posao od mene samog (šala).
I tu sada dolazi do onog prijelomnog trenutka, a to je kada posao upadne u probleme. Tada svatko od nas poduzetnika počne razmišljati da možda i nije najbolji poduzetnik, da možda i ne zna sve o poslu i da ne može utjecati na vanjske faktore i kako bi  bilo dobro da mu netko ponudi rješenje problema. Ili da mu barem pomogne kako bi izašao ili riješio probleme.
[content_box_yellow_50Percent]Ako ste poduzetničkog duha i razmišljate na ovaj način, evo savjet koji bi vam jako puno mogao pomoći u budućnosti. Krenite od toga da problem podijelite s nekim tko će vam dati drugačiju perspektivu na problem. Fokus na problem još više potencira problem, a fokus vašeg rada i energije bi treba biti iza problema.
Izađite s vremena na vrijeme iz rova, pogledajte gdje se nalazi neprijatelj i usmjerite svoje djelovanje prema pravom mjestu. Za nekog je problem zapreka, a za nekog korisna informacija.[/content_box_yellow_50Percent]
U konačnici, sebi možete najbolje pomoći tako da prihvatite i saslušate kako netko drugi vidi vaš biznis.
 

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.