Kolumna

Ona fora kad je “SAD” najbolja prilika…

“Sad”, “ovaj trenutak”, “odmah”… samo su neke od izvedenice koje se koriste u različitim prodajnim forama koje bi trebale motivirati konzumenta poruke da djeluje što prije (čitaj: sad!).

Pozadina takvog poziva na akciju (CTA) je u tome da se kod potencijalnog klijenta, sugerira da ako ovog trenutka ne naruči uslugu, izvadi karticu ili ovo ili ono, da će tada izgubiti priliku ili će upasti u probleme.

S druge strane, fore sa “SAD!” posebno postaju atraktivne kada davatelji usluga upadaju u “sušno razdoblje” pa s izjavama oblika “sada je prilika da krenete, kako biste tada i tada ostvarili xyz…” pokušavaju namamiti potencijalne klijente koji se nećkaju.

U takvom scenariju, “SAD!” se koristi kao tehnika koja bi trebala osvijestiti buduće probleme ili budući gubitak ili buduću prednost, pa bi “odgovorni & osviješteni” potencijalni klijenti to trebali prepoznati kao dobru priliku i time se lakše odlučiti za ponuđenu uslugu.

Ali… često je situacija na tržištu potpuno drugačija. Svijet oko nas se ponaša izvan očekivanih obrazaca… oooh… i onda se neminovno postavljia pitanje –  zašto, o zašto ljudi ne reagiraju na “SAD!”? 

Najjednostavniji odgovor na njega krije se u tome što su dotična riječ i njezine izvedenice toliko izraubane da im gotovo nitko više ne vjeruje.

A. Gotovo nitko?

B. Tako je.

A. Zbog čega ne vjeruju?

B. Među top razlozima je zato što ono što im daješ nije ono što im treba. A pazi sad, ne žuri im se! Ako i kažu da im se žuri, često imaju figu u džepu i još uvijek traže neka druga ili drugačija rješenje.

A. Ima i treći top razlog?

B. Pa kad već pitaš, ima. Nemaju mogućnost da plate ovo što im nudiš.

A. Ma kužim sve to, no hajde onako iskreno zašto da ne koristimo “SAD!” kao poziv na akciju?

B. Pa kad je tako, evo full iskreno. Ne da ovo gore nije bilo iskreno i točno, već ima još jedan razlog. Kuže da ih manipuliraš i postali su imuni na takve jeftine fore.

Ovaj tekst nije poziv da izbacite dotične riječi iz svojih CTA-ova, već da preispitate okolnosti u kojima ih koristite i ima li uopće smisla da ih koristite u takvom obliku.

 

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.