Kolumna

Partner za vlastitu odgovornost + produktivni blokovi

Coaching je set tehnika i metoda koja upotrebom različitih alata omogućuje i pomaže klijentu ostvariti zacrtane ciljeve. Ne ulazeći u sve detalje coachinga, jedan dio koji je iznimno važan u samom procesu odnosi se na preuzimanje odgovornosti za vlastite postupke i inicijative.
U praksi, coachevi za to preuzimanje odgovornosti koriste engleski naziv (accountability) te kada bi ga pojednostavljeno opisali to bi onda bilo klijentovo osvještava i prihvaća odgovornosti za vlastitu inicijativu i korake koje poduzima ili treba poduzeti. Uloga coacha je pomoći mu o tome da se to u praksi i desi.

© Depositphotos.com / pressmaster
© Depositphotos.com / pressmaster

Sve ovo i nije ništa novog ili revolucionarnog te ste vjerojatno i sami iskusili gornju tehniku ako ste imali priliku biti dio nekog timu u kojem su jasno bile podijeljene uloge te se svaki od članova tima odgovorno držao danih obećanja.
Odgovornost
Snaga “odgovornosti” (accountability) je u tome što nam ona pomaže pokrenuti se kada nam je to teško i nismo previše raspoloženi. Svjesnost preuzetih i danih obećanja može doći do dodatnog izražaja kada znamo kako uz odgovornost prema sebi samima imamo i odgovornost prema drugima.
Ali, ima tu jedna mala zamka. Naime, često sami sebi damo razna obećanja i “u glavi” odvrtimo kako ćemo se odgovorno ponijeti prema tim obećanjima. “Od sutra ću biti drugačiji i svako jutro ću raditi ABC”.
U početku se čak jedan veći dio nas i drži danih obećanja i preuzetih odgovornosti, no kada malo zagusti ili kada se desi nešto nepredviđenog, tada dana obećanja i odgovornost prema sebi samima počinjemo mijenjati.
Ono što je pred 10 dana bilo toliko bitno više nije aktualno i zanimljivo. Rezultat toga je odustajanje, mijenjanje ciljeva, razočaranje, frustracija i set drugih ne pretjerano lijepih stanja.
U coaching procesu, coach ima alate ali i ulogu accountability partnera kojom može pomoći klijentu da postane odgovorniji i stvarno ostvari zacrtane ciljeve.
Produktivni blokovi
Ako ste polazili moj program “Izgradnje produktivnih navika” (LINK) onda vjerojatno znate kako dnevne aktivnosti trebamo grupirati u niz blokova koji se sastoje od istih ili sličnih aktivnosti te je iznimno važno staviti fokus samo na njega (blok).

Ukratko, blokovima aktivnosti koji su ujedno i definirani blokovima vremena, mozgu šaljemo informaciju kako se trebamo fokusirati na taj i samo taj zadatak, dok u isto vrijeme umirujemo misli i sve što ide uz njih te da ćemo ostale obaveze riješiti u nekom drugom bloku.

Svima nama (poduzetnički nastrojenim pojedincima) je jako interesantno da kroz dan imamo što više produktivnih blokova, tj. blokova u kojima ćemo napraviti najviše kvalitetnog posla.
Što je za vas osobno kvalitetan posao, to ćete morati sami odlučiti i definirati. Nekome je to čitanje knjiga, nekome je to programiranje, pisanje, telefoniranje, vježbanje… Vrlo je bitno znati i osvijestiti kako za taj odrađeni posao kao rezultat trebamo dobiti vrlo velike vrijednosti.
S obzirom na to kako je meni, a vjerujem i velikoj većina čitatelja primarni posao vezan uz mentalne aktivnosti (radimo mozgom) i često uključuje rad na računalu, blokove koje ja definiram traju dva sata unutar kojih je dva puta 45 minuta (2 x 45 min) fokusiranog rada na nekom od zadataka.

Primjer:
Blok I – 06:00 − 08:00 (produktivan blok)
Blok II – 08:30 − 09:30 (održavanje blok)
Blok III – 10:30 − 12:30 (produktivan blok)

Što je detaljno definirano u svakom od tih blokova ovisi o tome na čemu radim i što mi je bitno napraviti u tom danu ili projektu.
Malo miksamo
Ono što ovog trenutka imamo su dvije komponente koje vam mogu iznimno puno pomoći u postizanju vlastitih ciljeva – odgovornost & tehnika fokusiranog rada.
Kako mnogi nisu u mogućnosti unajmiti coacha iz ovog ili onog razloga, podijelit ću tehniku koju ja osobno koristim u podizanju vlastite produktivnosti, a uključuje gornje dvije komponente.
Uz malo uloženog truda, na internet forumu na kojem s vremena na vrijeme provedem određeno vrijeme (forum je iz područja koja me profesionalno zanimaju) pokrenula se rasprava o accountability partnerima.
Svrha ovakvog partnerstva je podijeliti početak kada je netko od nas počeo raditi na nekom od blokova te eventualna kratka rasprava ako netko zapne ili tog momenta ima nešto za podijeliti.
Isto tako, svrha ovog partnerstva je da jedni drugima damo podršku ako upadnemo u krizu ili počnemo “hvatati krivine”.
Komunikacija je svedena na minimum jer je fokus na pružanju podrške te dijeljenju samo kada nešto počnem raditi tj. kada to isto završimo.
Tako većinom razmijenjene poruke izgledaju (koristimo skype):

Blok 1 – start (09:05)
Blok 1 – end (10:56)
Blok 2 – start (11:23)
Blok 2 – …problems (12:12)
Mala rasprava… i opet se svatko od nas vraća svojim produktivnim blokovima.

Sudjelovanjem u ovakvom “partnerstvu” je iznimno motivirajuće jer mu je svrha povećati svjesnost o odgovornosti za ono što radimo, a u isto vrijeme daje osjećaj sigurnosti jer postoji sugovornik koji “će te razumjeti” kada si zapeo u nečem + osjećaj odgovornosti prema njemu/njima da ćeš stvarno napraviti posao koji si odlučio napraviti.
Ponekad pomaganjem svom sugovorniku puno više pomogneš sebi, nego njemu 🙂
Dodatna prednost je i u tome što kada si “down”, uvijek je netko pun energije koju će podijeliti s tobom i motivirati te da se pokreneš i napraviš ono što je za tebe u datom trenutku najbitnije i najvažnije.
I u konačnici, svi smo različiti ali svatko za sebe ostvaruje ono što mu najviše odgovara.
Ovo je mali trik koji možete i sami primijeniti u podizanju vlastite produktivnosti i efikasnosti. Samo napravite inicijativu, privucite dva do četiri accountability partnera i neka svatko za sebe počne stvarati ono što mu je najbitnije (u unaprijed definiranim blokovima).
Pitanja, komentari… išta?
Goran Blagus

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.