Kolumna

Percipirana vrijednost – opasno s besplatnim

U današnjem tekstu spomenuti ću nešto na što se većina ljudi ljuti ili dosta glasno negoduje kako to za njih vrijedi. Daleko od toga da generaliziram i tvrdim da smo svi takvi, no sagledajte nastavak ovog teksta ne toliko da sebe prepoznate u njemu, već svoje (potencijalne) klijente.

Naime, radi se o tome da percipirana vrijednost dobivene stvari je manja ako se za nju uloži malo ili gotovo ništa truda (energije).

Za početak, vidite da li se prepoznajete u nekoj od ovih situacija:

  • prijatelj vam je poklonio knjigu za koju smatra da bi vam bila korisna, no još uvijek je niste pročitali
  • na svom računalu imate stotine različitih eBookovi i video materijala (dobiveni / nabavljeni besplatno) ali još uvijek ih niste pročitali / pregledali
  • osoba u shopping centru pokloni vam kemijsku olovku koju ubrzo bacite jer vam se ne sviđa
  • za blagdane ste dobili 10 različitih rokovnika i uredno ste ih pospremili u ladicu jer ne znate što bi s njima
  • pročitali ste super blog ali još uvijek niste našli vremena da implementirate ideju ili i dalje nastavljate istraživati rješenje problema iako su sva dostupna rješenja varijacije prve ideje

Ima tu još stotine različitih varijacija, no zanimljivo je primijetiti u našem ponašanju kako se drugačije ponašamo prema onome što smo dobili besplatno (free, đabeeee, gratis…) nego da smo tu istu stvar barem nešto malo platili ili nešto odradili / uložili za nju.

Mislim da ne treba biti ekstra bistar za zaključiti kako se i naši (potencijalni) klijenti gotovo identično ponašaju prema nama i našim stvarima koje dajemo i pružamo besplatno, free, đabeee…

Zapravo, još je više zanimljivije kada vidim da se ti isti poduzetnici nerviraju kako “tržište ne poštuje njihova ulaganja”, “kako bi im ovo trebalo biti u interesu…”, “zašto ne žele nešto besplatno…”.

Zašto je to tako ima puno razloga, no bilo bi svima nama (poduzetnicima i onima koji tako razmišljaju) korisno da osvijestimo takvu vrstu ponašanja i da prema tome i djelujemo najprikladnije.

Ako tražite primjer, krenut ću od sebe. Osim toga, ovaj newsletter je besplatan i osobno u njega ulažem vrijeme ali i nešto novaca. Radim ga iz gušta, radim ga jer želim podijeliti neka svoja razmišljanja i ugodno mi je kada dobijem feedback. Nemam neka veća očekivanja od njega, a ni figu u džepu. Newsletter je dio branding strategije.

S druge strane, pred nekoliko dana sam “ponudio” uslugu kroz isti ovaj newsletter i za to sam tražio 40,00 kn. Nije se tu radilo o tome da je količina novca presudna, već u tome što sam uvjeren kako kroz tu mini uslugu dajem korisne informacije i znanja za poduzetnike te iz iskustva znam da će ta ista znanja, vještine i tehnike dobivenu kroz tu usluge primijeniti SAMO ako nešto ulože u nju.

“Ako sam nešto uložio, pa hajde da barem iskoristim to što mi se daje zauzvrat” najčešća je misao u takvim situacijama.

I to je nešto na što sam “igrao” u svojoj ponudi, a ako ste poduzetnik istu tu strategiju (neka ulože nešto i više će cijeniti dobiveno) definitivno trebate prakticirati u akvizicije budućih klijenata.

A ulog može biti par kuna, ali može biti i klik, email adresa, like, preporuka, recenzija, feedback…
Hvala na pažnji i pišemo se za nekoliko dana.

Goran Blagus
(Business klinika)

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.