Kolumna

Pisanje poslovne ponude – što komunicirati

Ako ideš na ribolov, na udicu stavi ono što riba voli – to je osnovna nit vodilja svakog ribolovca. Osim toga, ako želite uloviti šarana, onda na udicu nećete staviti gliste, već kukuruz ili sličan mamac koji šaran voli.
Ova misao prevedena na poslovne aktivnosti znači kako svojim potencijalnim korisnicima trebate ponuditi ono što oni vole ili još bolje trebaju.
Tri ideje/pitanja kako lakše definirani komunikacijsku poruku kod pisanje ponude:

  1. Koji je najveći problem koji potencijalni korisnik ima?
  2. Koju vrijednost korisniku možete pružiti i kako se ona manifestira?
  3. Zbog čega ste vi najbolja / najoptimalnija opcija rješenja njegovog problema?

Naime, ako možete provući “mamac” kroz gornja tri pitanja i dati smislene i vrijedne odgovore, tada je ono što nudite odlična prilika za potencijalne korisnike.
Uzmimo za primjer da prodajete izradu web stranica.

  1. Najveći problem korisnika je što ima premalo upita za svoju ponudu putem web stranice
  2. Imamo sustav za unapređenje konverzija posjetitelja na web stranici koji će donijeti više upita
  3. Sustav je jednostavan za korištenje, te je cjenovno optimalan za korištenje i održavanje. Analiza pokazuje da se investicija isplaćuje nakon 15 konverzija.

Ili uzmimo za primjer da ste lokalni frizerski salon.

  1. Najveći problem je preniska cijena usluga zbog pritiska konkurencije
  2. Napraviti ćete prodajno-promocijsku strategiju gdje će se komunicirati dodatne vrijednosti, te će djelatnice salona biti istrenirane za up-sale dodatnih usluga.
  3. I dalje ćemo pratiti cijene na tržištu, te dodavanjem dodatnih vrijednosti podignut ćemo i percipiranu vrijednost usluge koju nudimo. Grupiranjem i korak-po-korak nadogradnjom usluge omogućit ćemo si veći profit.

Ovo su bile samo osnovne smjernice kako da lakše definirate svoju poslovnu ponudu. Ono što je u cijelom tom procesu jako bitno jest dobro poznavanje svog potencijalnog korisnika.
Za to je najlakše koristiti metodu “ulaska u tuđe cipele” te ponašanjem kao svoj potencijalni korisnik možete osjetiti sve što njemu treba. Gornja tri pitanja su dovoljna da imate osnove od koje krenuti. Nakon toga pisanje i definiranje ponude bude puno lakši proces.
Komentirajte, postavite pitanja, predložite teme koje želite da obradim…

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.