Kolumna

Pismo Djeda Mrazu

Jeste ikada pisali pismo Djeda Mrazu? Možda ne vi osobno, no možda ste svom djetetu pomogli napisati nešto tipa “Dragi Djedice, molim te da mi ove godine doneseš X, Y, Z jer sam cijele godine bio dobar, puno sam se trudio i radio na tome da postignem sve što je trebalo i mislim da bi bilo super da mi doneseš te poklone.”

Ili ste možda malo modificirali pismo i išlo je nešto kao “Dragi Djedice, molim te da mi ove godine doneseš X, Y, Z jer mi se to jako sviđa, treba mi i mislim da sam zaslužio.”

Ili ste možda… zapravo, možda na prvi pogled niste pisali pismo Djeda Mrazu, no poprilično sam siguran da ste nekome “pisali” i od tog nekog željeli da vam donese više novaca, posla, klijenta, prilika, vremena ili manje stresa, manje problema, manje…

OK, a kakve sada pismo Djeda Mrazu ili “tome nekome” ima smisla s biznisom, poslovanjem, poduzetništvom, osobnom motivacijom i sličnim temama Business Klinika?

Ne bi vjerovali no jako puno – naime, jako velika većina nas poduzetnika “provrti” pismo želja i potreba koje bi željeli ostvariti u nekom trenutku ili nekom razdoblju, a da u isto vrijeme nismo voljni ni spremni uložiti trud, energiju, vrijeme, novac, pažnju, znoj, nelagodu, fokus… da bismo to postigli.

U glavi znamo pisati jako puno pisama i željeti kako bi bilo dobro da nam zazvoni telefon, da nam stigne web narudžba, da nam prođe natječaj, da nam netko priđe na konferenciji, a najčešće ono što dobijemo je jedna velika frustracija jer se želja nije ispunila.

Nešto što smo dobili nekada davno kada smo pisali Djedu Mrazu i on nam nije ostvario ono što tako silno želimo i ono što tako silno zaslužujemo. Jer, zato što zaslužujemo to i MORAMO dobiti.

Nažalost ili na sreću, stvari u (poslovnom) životu ne izgledaju tako. Nikada nisu tako izgledale i nikada neće, koliko god mi to željeli da bude drugačije.

I sve ovo nas na kraju dovodi do glavne ideje i misli današnjeg teksta – Pisanje pisma Djeda Mrazu je jako slično pisanju poslovnih planova. 

Želimo nešto jer to zaslužujemo ali u isto vrijeme zanemarujemo što sve moramo uložiti kako bismo to isto i “dobili” (čitaj: ostvarili).

Do kraja godine želimo povećati prihoda za 15%, aktivirati još jedan razvojni tim, smiriti nezadovoljne klijente, odmoriti se, smisliti novi proizvod…

I onda Djedica to sve možda “donese”, naravno, ako smo mu u tome pomogli, a možda i ne donese ako sve što smo radili tijekom godine je željenje i razmišljanje 🙂

Zato je sada dobra prilika da revidirate svoje pismo.. ooops Poslovne planove i odlučite gdje i koliko treba još uložiti da bi se oni i ostvarili.

Osim toga, imate li u svom poslovanju Pismo Djeda Mrazu ili Plan ciljeva i pripadajućih aktivnosti kako će ti ciljevi i biti ostvareni? Radite li po tim aktivnostima?

Goran Blagus
(Business klinika)

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.