Kolumna

Planirano – neostvareno

Nakon više od mjesec dana pauze ponovno krećem s tjednim porukama o produktivnosti, motivaciji, učinkovitosti i vezanim sadržajima.
U međuvremenu bih podijelio nekoliko ideja i razmišljanje o tome koliko smo učinkoviti i kako planiramo buduće aktivnosti.
Naime, jeste li primijetili kako sami sebe u budućnosti vidimo samo u pozitivnom svijetlu?

U budućnosti sebe zamišljamo kako ćemo biti zdraviji, kako ćemo biti bolji ljudi, kako ćemo imati više vremena i kako ćemo konačno ostvariti sve zacrtane planove.
I to što se vidimo u pozitivnom svijetlu je jako dobro, no ujedno i varljivo – barem kada je riječ o planiranju.
Dovoljno je prisjetiti se silnih planova koje smo imali u prošlosti ili još bolje, koje smo si postavili početkom ljeta ili odlaskom na godišnji odmor.

Pročitat ću xyz knjigu, pospremit ću xyz, zdravije ću jesti, više ću se kretati, pokrenut ću novi posao, sredit ću emailove, nazvat ću stare prijatelje, pogledat ću filmove, naći ću vremena za sebe …

Ovaj niz može ići u nedogled, no mislim da se možemo složiti kako smo napravili onoliko koliko smo mogli u datom trenutku i nema potrebe žaliti za onim što nismo napravili.
Žaljenje neće pomoći, no nešto drugo sigurno može.
A to je pametnije i drugačije planiranje budućih aktivnosti.
U prvom redu krenite od toga da u budućnosti neće biti idealnih uvjeta za napraviti sve što ste planirali. Budite svjesni kako će se nepredviđene okolnosti desiti i dešavat će se bez ikakve najave – željeli to ili ne.
I drugo, no ujedno najvažnije – neki od planova su vam nerealni i nemogući za ostvariti. Nemojte gubiti vrijeme maštajući o njima.
Žao mi je ako sam vam nagazio ego s gornjom rečenicom ali da nije tako onda biste sve do sada isplanirano stvarno i ostvarili. I to bez obzira na vanjske okolnosti i druge razloge zbog čega ih još niste ostvarili.
Iskoristite tjedan koji je ispred vas, napravite reviziju planova do kraja godine, izbacite one koji su nerealni i počnite planirati nepredviđene okolnosti. Počnite planirati kako ćete par dana biti lijeni, tromi, demotivirani, pa možda čak i malo bolesni. Bizarno, no to je realnost.
Krenite s time odmah čim završite čitanje ove poruke.
Hvala na pažnji i pišemo se za nekoliko dana.
BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.