Kolumna

Posao ide odlično! [IM]

Zadnjih 14 dana bavio sam temama o tome kako napisati molbu i kako se zaposliti, no ovaj tjedan mijenjam tabor i vraćam se u poduzetničke vode. To je ionako područje u kojem dobro plivam, a osim toga i volim plivati u njemu 🙂 Stoga, kao i obično, uvijek naletim na neke neobične teme i/ili fenomene. A taj fenomen je da sve više malih i srednjih poduzetnika s kojima se susrećem govore da nikad nisu imali više posla u životu i da im nikada nije išlo bolje. Fenomen je utoliko što u svim medijima izvještavaju o padu poslovnih aktivnosti, a ja se na terenu susrećem s potpunom suprotnošću. Moram priznati da to zvuči ludo.

Priča prva, druga, treća…

Krenut ću od jednog najobičnijeg poduzetnika koji radi set građevinskih djelatnosti iz područja završnih radova. Kaže da rade po 12 sati dnevno i da ima toliko posla da je do kraja ljeta gotovo popunjen. Nedavno razgovaram s prijateljem koji radi u internet biznisu (izrada web aplikacija i web stranica) i znam da je već od početka godine spominjao kako imaju puno posla, kako su se odselili u veći ured, no kaže da je zadnjih mjesec dana toliko narastao broj narudžbi da je do kraja jeseni popunjen. Ovaj vikend proveo sam druženje na TEDx Zagreb konferenciji, te sam iskoristio priliku za popričati s ljudima koji su u sličnoj branši kao i ja. Jedan kaže da je prezadovoljan poslom (radi dva posla u isto vrijeme) i da ima svoju klijentelu te da je sada na maksimumu kapaciteta, no zapošljavaju još jednog čovjeka jer ima i više posla nego što on stigne. U razgovoru s drugim, misleći da će mi se on požaliti kako su mu pale poslovne aktivnosti, kaže mi da ima toliko posla da mu srpsko tržište nije zanimljivo. “Ima i previše posla kod kuće!”.

Gdje je kvaka ili začkoljica?

Vjerojatno ste pomislili da postoji neki štos u svim tim primjerima i sasvim sigurno ima neki element koji im omogućava poslovanja izvan svih očekivanja. Kakav bih ja to bio business coach da nisam to malo istražio, a ovdje dijelim s vama 🙂 Dakle, dok mali poduzetnik s građevinskim poslovima ima jako puno posla, kaže da mu se konkurencija žali kako nema posla i kako je njima loše. U čemu je tajna uspjeha ovog građevinca? Tajna je u pristupu poslu, tajna je u garanciji jako dobro obavljenog posla i tajna je u odličnoj referenci. Kaže kako današnji naručitelji nisu više kao nekad, danas se prije narudžbe njegovih usluga jako dobro raspitaju gdje je radio prije, provjeravaju ga i kad se uvjere da je posao odradio dobro, tek onda ga uzimaju. Također, kaže kako je i današnji korisnik puno zahtjevniji. Najbizarniji slučaj (ako ga tako možemo nazvati) jest kada se on vraća na gradilište četiri dana nakon montaže nekih ploča i onda finim kistom boja šarafe u istoj boji te ploče. Jer, današnji kupac je zahtjevan, i mora mu se udovoljiti.

Prijatelj i njegov web biznis (zapravo, nije njegov već on radi u drugoj tvrtki) kao rezultat povećanog broja narudžbi i posla jest u njihovoj kvaliteti i brzini izvedbe. Tvrtka je godinama na tržištu i opće je poznato da im se može vjerovati kako će isporučiti najbolji proizvod. Današnja referenca im je takva da naručitelji kod njih dolaze bez ikakvih povećanih prodajnih aktivnosti. “Došli su samo preko naše web stranice”, kaže on za posljednji jako veliki posao. “Jednostavno smo nakon toliko godina rada prepoznati kao kvalitetna tvrtka i onima kojima treba web rješenje, traži to rješenje od nekog tko će to isporučiti kao najbolji produkt.” Ulaganje u razvoj tvrtke, pošten pristup prema klijentima i zaposlenicima se počeo višestruko isplaćivati.

Vrijednosti

Evo moje famozne poštapalice – pokažite i dokažite vrijednosti koje pružate krajnjem klijentu. Danas nije više stvar cijene, već koliko vrijednosti pružate krajnjem klijentu za tu količinu novca. Današnji potrošač već shvaća kako za male novce može dobiti lošiju uslugu, te kako će ga “jeftina” investicija srednjoročno koštati više. Jer će se produkt pokvariti prije, jer web neće biti moguće nadograditi, jer će građevina prokišnjavati, jer će ih konkurencija prestići… I to je element na koji vas pozivam da se pozabavite u vođenju svog biznisa. Uložite energiju, znanje i vrijeme u građenje konačne vrijednosti svog produkta ili usluge. To je jedino što će vas dugoročno održati na tržištu.

Vidimo se drugi tjedan.

P.S. Kao što sam uputio poziv čitateljima za pomoć oko molbe, ovoga puta nudim pomoć i tvrtkama u jasnijem komuniciranju vrijednosti. Naime, često je najteže iskomunicirati ili prepoznati direktne vrijednosti proizvoda ili usluge koje nudite, jer su vlasnici često toliko “unutra” da ne vide ono što vide korisnici. Moja pomoć ide u smjeru kako da prepoznate i kako da te vrijednosti komunicirate. Pošaljite mi svoju najbolju ponudu usluge ili proizvoda koji imate, a tržište ga ne percipira na željeni način. Ili ako ne znate kako uopće komunicirati, napravite svoj najbolji pokušaj i pošaljite mi to. Ako će biti zanimljivih primjera, dijelim ih u sljedećoj kolumni. Povjerljivost i tajnost zagarantirani.

P.P.S. Gornji primjeri nemaju ni nekih većih problema s naplatom usluga. U tome možda više drugi tjedan.

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.