Kolumna

Posao: Traženje posla [IM]

Nedavno sam se susreo s jednim jako zanimljivim i upečatljivim opisom traženja posla. Model ponašanja nezaposlenih osoba svodi se na jutarnje pregledavanje ponude potencijalnih poslova, malu promjenu molbe i slanje iste. Do 11:30 splasne sav entuzijazam i osoba koja traži posao ne zna što bi više radila. Odradila je svoj posao za taj dan.

Pokušajte sada zamisliti nekog poduzetnika koji posao radi samo do 11:30, a ostatak dana radi već što mu padne na pamet ili što god da se desi. Naravno, ima i takvih “poduzetnika” ali pitanje je koliko je taj njihov poduzetnički uspjeh stabilan i ima li uopće nekog velikog smisla. Možda ima nekoliko rijetkih slučajeva koji uspjevaju voditi biznis po mantri 4-satni radni tjedan, no to je više iznimka nego realnost.

Stoga, hajmo se sabrati i pristupiti problemu osobne nezaposlenosti na ozbiljan i prikladan način – kao pravi poduzetnici. Osim toga, ako tražite posao sasvim sigurno ste u molbi naveli kako ste predani na poslu, spremni na odricanja, učenje novih vještina i što sve ne. Pa ako je tako, iz kojeg razloga isti taj model ne biste primijenili i na poslu koji se sastoji u tome da nađete novi posao.

Izazovi

Kao jedan od većih izazova, a za neke zapreka, kod traženja posla jest pristup tom izazovu. Mnogi od onih koji traže posao naprave nekakav CV prema špranci, molbu iskopiraju sa različitih portala, promijene kontakt podatke, pošalju sve to u emailu i čekaju. Zapravo, nadaju se čudu da će baš njih “netko tamo” izvući, pozvati na razgovor i zaposliti.

Zamislite sada poduzetnika (definirajmo ga u ovom slučaju kao osobu koja vodi svoj mali biznis) kako se diže ujutro, napiše nekakvu ponudu ili nekakav oglas u kojem stoji kako je on super, jeftin, povoljan i kvalitetan. Nakon toga čeka da mu se jave potencijalni klijenti i biznis će procvasti. Ma hoće šipak!

Stoga je i ovih nekoliko mojih redaka upućeno onima koji traže posao da pristupe tom poslu kao i svakom drugom poslu. Maksimalno predani, koncentrirani i s punom odgovornošću. Nažalost, u školama nismo učili na koji način se traži posao, no isto tako u školama nismo učili neke od poslova koje nam poslodavci daju – no, naučili smo to nekako raditi. Stoga i vi naučite kako tražiti posao.

Par ideja…

Jedna od najupečatljivijih ideja koje sam čuo nedavno jest pristup traženju posla u trajanju punog radnog vremena. Jer ako vam je radno vrijeme 8 sati dnevno, onda je potrebno i tražiti posao 8 sati dnevno. A kako bi to trebalo izgledati?

Za početak treba istražiti i napraviti kvalitetan CV i kvalitetan okvir molbe. Ovo je posao koji teško možete napraviti u par sati, već vam treba rad od nekoliko sati u naredna dva tjedna. Osim toga, sa svakim slanjem molbe i zahtjeva biti će potrebno uložiti nešto vremena kako bi molba i CV naglašavali ono što je potencijalnom poslodavcu zanimljivo (ili ono što traži).

Dio radnog vremena trebate uložiti u istraživanje gdje ćete slati svoje molbe i zahtjeve. Posao nije samo otići na posao portal, pogledati što traže i time se zadovoljiti. Potrebno je odsurfati na web stranice tvrtke, pogledati kakve proizvode i usluge nude, istraživati putem google-a o njima, posjetiti stranice FINA-e i vidjeti poslovne rezultate, posjetiti stranice sudskog ili obrtnog registra i doznati tko je vlasnik, kakvi su im poslovni rezultati, u čemu su dobri, u čemu su loši… Osim toga, čemu trošiti i 5 minuta vremena za slanje molbe i CV ako je tvrtka financijski toliko u banani da ne bi bila u mogućnosti isplatiti vašu minimalnu plaću!?

Dio vremena je i sam posao slanja molbe i zahtjeva za posao. No, to nikako ne bi trebala biti čista forvarduša već prijašnjih molbi i CV-a, već treba pripaziti na svaki detalj. A to se posebno odnosi na naslov poruke, te različite oznake po kojima ćete moći prepoznati što ste specifično stavili u molbu. Zamislite situaciju da vas nazovu iz tvrtke x, kažu kako im je vaša molba i CV zanimljiv. Onda otvarate svoj email program, tražite u folderu “poslano” poruku, otvarate attachment i konstatirate već neku specifičnost. Zar ne bi bilo lakše da je u naslovu datoteke već naziv tvrtke kojoj ste slali zahtjev? Ako pak to već radite, nemojte da vam se desi da u firmu xyz pošaljete datoteku “molba_abc.pdf”, a abc d.o.o. je konkurentna tvrtka xyz d.o.o. tvrtki.

Dio vremena ćete sasvim sigurno “potrošiti” i na odgovaranje na email poruke, te odlaske na razgovore. To shvatite kao poslovni sastanak. No, znajte što se dešava kada poduzetnik po cijele dane sastanči? Ne baš dobre stvari. Jer u tom slučaju ne radi drugi, važniji dio posla. Ne nužno da je sastančenje loše, no ako ga ima previše onda se ne stignete baviti drugim stvarima koje su isto bitne za vođenje posla.

I ono što je isto jako bitno, a to je da se za vrijeme posla educirate. To što ste nezaposleni tj. tražite posao ne znači da trebate stati s učenjem novih stvari. Stoga, ako tražite posao iz branše X, tada surfajte i čitajte različite informacije iz te branše. Budite u toku s zbivanjima u toj branši, znajte što se dešava.

Za kraj…

Zapravo, nikada kraja ovome. Situacija oko nas je takva da posla nema, zapravo, ima ga, ali u nekim drugim djelatnostima i nekim drugim okolnostima koje mnogima nisu baš poznate. No misao koju sam kroz ovih nekoliko redaka želio prenijeti jest to da poslu traženja posla pristupite na poduzetnički način. Radite posao traženja kao da vam je to posao. Neki posao ćete dobiti, neki ćete obaviti loše, u nekom će vas prevariti, u nekom će vam se posrećiti, a neki ćete stvarno zaslužiti. Možda ćete ovih nekoliko mojih redaka shvatiti kao uvredu jer posao nikako da nađete već neko duže vrijeme, no to mi ni najmanje nije namjera. Namjera je bila da sam izazov traženja posla sagledate s drugog kuta. Ali opet, za sve prigovore i ostalo dajem vam svoju email adresu pri dnu. Slobodno mi možete pisati – lijepo & ružno.

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.