Kolumna

Preuzimanje odgovornosti za svoje odluke [IM]

Na tekst od prošlog tjedna poznanik mi je poslao poruku slijedećeg sadržaja: “E, ja sam danas bio s frendom na cugi, i dao sam mu barem 5 savjeta za to kak da se organizira, fokusira, etc. Daj ti meni reci, koliko sam mu trebao naplatiti za to? :)” Moj odgovor je bio: “Ništ’, pa ipak si mu frend”. Prijateljstvo ima svoju težinu i vrijednost, no ono što ja u ovim tekstovima želim pojasniti je odnos coacher – klijent što je drugačije nego što je to odnos dva prijatelja.

 

Kada se nađete na kavi s frendom koji ima neku situaciju, tada ga saslušate, date svoje mišljenje ili dobacite komentar tipa: “… Ma pusti budalu, to jednostavno moraš preboljeti”. Nakon toga slijedi još jedna runda pića i eventualno vaše uvjeravanje da bi trebao napraviti ovako kako vi mislite ili nešto slično. I naravno, vaš prijatelj je nakon susreta zadovoljan jer ga je netko saslušao i razmjenio mišljenje s njim. Prijatelj je sigurno na kraju dobacio da će razmisliti o savjetima koje ste mu dali. I na tome je stalo. Hoće li on primjeniti date savjete ili ne – budimo iskreni – primjenit će ih vrlo malo ili ih uopće neće primjeniti. Zašto? Pa zato jer su to vaši savjeti, građeni na vašem iskustvu, vašoj situaciji i vašoj percepciji kako vam je prijatelj opisao nastalu situaciju. Na slijedećem susretu s prijateljem, kada vam kaže da još nije primjenio date savjete ili da mu isti ne daju željene rezultate reći ćete mu da ga razumijete, možda ponovno uvjeravati u svoje ideje ali u konačnici popit ćete još jedno piće i dalje ostati dobri prijatelji. Osim toga, prijatelji i jesu tu da vas saslušaju, pomognu i uskoče kada je neka frka 🙂

Odnos coacher – klijent je potpuno drugačija priča. Za početak, coach ne daje savjete. On s klijentom istražuje mogućnosti, te zajedno dolaze do ideja kako razriješiti nastalu situaciju ili kako raditi u smjeru zacrtanog cilja. Stoga, ideje koje je klijent sam izmislio imaju puno veću težinu jer su to u prvom redu NJEGOVE ideje, jer su to ideje koje najbolje opisuju njegovu situaciju i ono najvažnije – to znači da preuzima odgovornost za njihovu provedbu. S obzirom da radite s coacherom, on je dobro upoznat sa situacijom u kojoj se nalazite te može unaprijed predvidjeti moguće zapreke na koje ćete naići. S druge strane, coacher jako dobro s klijentom može raditi i na zaprekama koje su se pojavile tokom rada na ostvarenju cilja, te iskustva stečena kod rješavanja tih zapreka dodatno vam obogaćuje život.

Npr. imali ste za cilj vratiti minus na računu do 1.7.2009. i našli ste se u situaciji bez novih ideja, osim da manje trošite, a ne možete više smanjiti troškove. Kao ideja nametnula se mogućnost honorarnog posla, no nalazite se u blokadi što da radite. U ovakvoj situaciji (blokadi), coacher će s klijentom istražiti u čemu je sve dobar tj. što dobro radi i napravit će dodatni akcijski plan za angažiranje u realizaciji honorarnog posla. Osim što ćete ostvariti dodatni honorar, osvijestit ćete i u čemu ste dobri.

I za kraj, coacher će biti onaj vaš unutarnji glas koji će vas bodriti, a u nekim situacijama biti će i onaj glas koji će provocirati i izbacivati vas iz komforne zone, jer ovdje ste da ostvarite željene ciljeve. Naravno, coacher je tu da pomogne, a ne da vas napusti u najtežim situacijama.

Znam da sam pisao da coacher ne daje savjete, no prekršit ću obećanje 🙂 U situaciji kada vam prijatelji udjele savjet, razmislite o njemu i napravite svoj plan kako da riješite nastalu situaciju. I tada taj plan podijeliti sa svojim prijateljima. Recite im da ste odlučili od srijede redovito vježbati svakih 3 dana i da ćete vježbati do 1.8.2009. Recite im da ste odlučili kako ćete više pažnje davati svoje partneru na način da ćete paziti na svoj stil odjevanja koji će od utorka biti izazovniji. Recite im da ćete do 1.6.2009. završiti projekt na poslu i da ćete tada tražiti povišicu od šefa. Recite im … Eh da, i ono najvažnije – recite im neka vas drže za riječ i neka s vama povremeno popričaju o tome kako se razvija zacrtani plan. Te im još recite da vode brigu o ovim odlukama koje ste donijeli, te u trenucima kada počnete posustajati da vas podsjete na početne zamisli i neka po potrebi budu okrutni prema vama ako počnete zabušavati. A vi, preuzmite odgovornost za provedbu donešenih ideja. Jer, ipak se radi o vašem životu.

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.