Kolumna

Prohujalo s vremenom

Kraj godine je idealno vrijeme za tekstove i blog postove s motivacijskom tematikom kako se “izgubljeno vrijeme ne može više vratiti” i “kako je najbolje vrijeme za krenuti bilo pred 10 godina, a sljedeće najbolje vrijeme za krenuti je danas” te set sličnih izjava koje idu “ruku pod ruku”.

Sve nekako u sjetnom tonu, retrospektiva i slično, a onda u samom finišu ili nakon prelaska na 1.1. ide more novih “ti to možeš”“ti to zaslužuješ”“ovaj put će biti drugačije” i već uobičajene “sve najbolje” poruke.

Ako imate nešto više godina u guzici (autor ovih redaka ima nešto više od 40 godina) vrlo vjerojatno ste postali imuni na takve stvari ili ste s godinama izgradili sarkastičan stav prema mladim i nadobudnim jer će već na prvoj prepreci odustati.

Uz sarkazam često ide i stav – čemu se truditi kad već unaprijed znaš da ćeš izgubiti.

Ako su vam klijenti u takvom stanju i takvom okruženju, znate koja je najbolja komunikacijska poruka – BITI ĆE JOŠ GORE! Sve oko nas je laž i sve će se raspasti.

I pazite sada, netko bi pomislio da takva publika tj. takvi klijenti traže pozitivno rješenje, svijetlo u tunelu ili neku pozitivu. Malo sutra – njihova hrana je još više negative i još više takvih loših osjećaja.

Ako mi ne vjerujete na riječ (i ove retke), samo malo bacite pogled na ljude oko sebe ili dajte si priliku i preispitajte svoje stavove – na racionalnoj razini ljudi bi htjeli promjenu i nešto drugačije ali u isto vrijeme osjećaju da moraju imati kontrolu nad lošim i negativnim što im se dešava ili što bi im se moglo desiti (fokus / pažnja)

Ima razlike u tome kada igrate da ne izgubite ili kada igrate da pobijedite.

 

Goran Blagus
(Business klinika)

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.