Kolumna

Promjena radi promjene

Često na raznim događajima i konzultacijama s poduzetnicima na temu promjena i zaokreta ispričam priču (izmišljenu) o direktoru Coca Cole i njegovom jutarnjem mrmljenju sa suprugom.

Razgovor ide ovako nekako:

On: Znaš, meni je već puna kapa ove Coca Cole. Možda bi mogli početi proizvoditi nešto drugo
Ona: (šuti)
On: Pa da, već hrpu godina radimo JEDNU TE ISTO piće i postalo mi je dosadno, idemo raditi nešto drugo

Naravno, praksa pokazuje kako su počeli raditi još nešto (druga zaslađena pića), no bit priče je u tome da NISU STALI s proizvodnjom postojećeg pića i to zato što je direktoru postalo dosadno.

Ako niste zamijetili, dosta je čest poriv poduzetnika da uvijek moraju raditi nešto novo ili još gore, moraju promijeniti ovo što imaju jer su ili čuli kako je promjena dobra ili je njima samima proizvod / usluga postala dosada, pa je promjena najbolji smjer.

Ako ste u poduzetništvo, imate jedan ili više različitih proizvoda / usluga i donose vam zaradu ili nove (potencijalne) klijente ili nove informacije ili nešto to vam je u početku bilo jako važno, nemojte to mijenjati samo iz razloga da nešto promijenite i zato što vam je to postalo dosadno raditi.

To bi bilo kao da je Rolling Stonesima postalo dosadno izvoditi svoje pjesme (možda u jednu ruku i jest ali to svojim djelom ne pokazuju), pa na prvom sljedećem koncertu odsviraju nešto sasvim drugo, novo, nepoznato.

Ne, ne, ne & još jedan ne.

Ako ste imali prodajnu koreografiju koja vam je provjereno davala rezultate (veće ili manje, no bilo su pozitivni), ne mijenjate je samo zato da bi nešto mijenjali. Ako vam je strogo poslovni outfit donosio veće poslovne prilike, ne mijenjajte ga samo zato što vam je dosadio. Ako su vam blog postovi donosili nove potencijalne klijente, no mijenjajte aktivnosti jer vam je to postalo dosadno.

Promjena radi promjene, bez da imate konkretnije informacije kakve će to imati reperkusije na poslovanje i ustaljene procese je nešto najgoreg što možete napraviti.

  1. Izgledat ćete nevjerodostojno i komunicirati da niste sigurni u sebe
  2. Izgubit ćete relativno sigurne rezultate koje ste postizali postojećom procedurom
  3. Osjećat ćete se frustrirano nakon što prođe prva zaljubljenost u promjenu i nakon što nema očekivanih rezultata

Promjene jesu dobre ali samo na onim stvarima koje ne funkcioniraju, a na onome što funkcionira ne radite promjene ili radite samo male izmjene. A ako to već i radite jedna stvar je jako važna – PRATITE & MJERITE rezultate svake takve male promjene.

Osim toga, nije uzalud stara sportska izreka – ne mijenjaj tim koji pobjeđuje.

Goran Blagus
(Business klinika)

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.