Kolumna

Pusti, budem ja!

Kao roditelji, ali i kao manageri, rečenica “pusti, budem ja!” smo izgovorili nekoliko tisuća puta.

Ili je možda nismo izgovorili u tom obliku, već nešto kao – “ništa od tebe, budem ja to sredio” ili smo u sebi promrmljali misli “dok ja njemu objasnim već sam to sredim” i izustili samo “nemoj!” ili “pusti!”.

Oko famoznog “pusti!” napisano je brdo knjiga, održano hrpe i hrpe treninga i radionica, ma ono… cijela jedna grana razvoja managerskih i leadership vještina se razvila oko tog “pusti, budem ja!”.

S obzirom na to kako često kroz ovaj NL pojednostavim stvari i okolnosti (i usput uvrijedim neistomišljenike), tako i oko “pusti!” imam brzinsku postavku s kojom se možete početi izvlačiti iz njezinog začaranog kruga.

A postavka / hodogram je sljedeća: Mogu li preživjeti posljedice neobavljenog posla / zadatka koji trebam / želim / moram napraviti?

Ako je odgovor NE – posao / zadatak obavi sam!

Ako je odgovor DA – delegiraj posao drugoj osobi!

“Super si nam to objasnio, to i sami znamo“ je česta reakcija kada voditeljima isprezentiram jednostavno rješenje njima izrazito kompleksnog problema.

A takva reakcije jer znam da sam im otvorio pukotinu u “Pandorinoj kutiji” problema i nedefiniranih postavki vođenja i odlučivanja, što je i posljedica vječnog trčanja u začaranom krugu “Pusti, budem ja!” problematike.

Sljedeći korak je kratak check-out okolnosti u kojima se nalaze:

1. Tko od članova tima je vojnik? Njemu delegiraš sa što-kako-kada-checkout.
2. Tko od članova tima je lovac krivina / “kreativac”? Njemu delegiraš što-kada-kako-checkout.
3. Tko od članova tima ne bi trebao biti član tima? Znaš i sam koje je rješenje.

Nakon čega cijelu priču zatvaramo tako da zadatak / posao / problem provuku kroz još jedan filtar / pitanje:

Jesam li ja JEDINI koji to može riješiti u zacrtanim okvirima vremena i novaca? Ako je odgovor DA, nema dalje. Odradiš sam.

Ako je odgovor NE – odaberi između “vojnika” i “kreativca” te primjeni jednu od tehnika delegiranja.

A kao manager / leader puno je važnije da ostatak pažnje i energije usmjeriš na druge i bitnije aktivnosti. Jer, pustio si da oni odrade posao / zadatak, a tvoj posao je da vodiš!

 Goran Blagus
(Business klinika)


p.s. Za 95% voditelja i managera je ova mala epizoda dovoljna da osvijeste kako su si uzeli previše teretana na svoja leđa i njima rijetko kad trebaju upute kao što sam gore napisao. Sama spoznaja da su sami od sebe napravili roba ili žrtvu bude dovoljna pljuska da već istog dana počnu drugačije voditi posao, a i odnositi se drugačije prema kolegama i samom poslu. (Čitaj: nitko od njih ne postane tiranin, već suprotno – članovi tima počnu primjećivati razliku i svi zajedno počnu generirati bolje rezultate).

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.