Kolumna

"Četverosatni radni tjedan" [IM]

“Wow, to mi treba. Radiš samo četiri sata tjedno i ostalo odmaraš!” bila je jedna od reakcija osobe koja je vidjela ovu knjigu u mojim rukama. Druge reakcija i komentari su bili vrlo slični ovom prvom, no našao se i jedan “zajedljiv” komentar kako je to samo “američko smeće i navlakuša”. S obzirom kako mi je grupa, vrlo dragih, osoba nedavno poklonila ovu knjigu i time skratila moje planirano vrijeme za čitanje knjige (veljača, 2010.) odlučio sam odvojiti nekoliko minuta dnevno da i to “čudo” pročitam.

Onako iskreno, za Timothyja Ferrisa sam čuo već odavno, bio mi je poznat njegov blog i često je kao autor bio citiran u raznoraznim radionica u kojima sam bio učesnik. Ono što sam percipirao o njegovoj knjizi (bez da sam je prije pročitao) jest da u njoj ima nekoliko trikova kako se treba riješiti nebitnog u životu, kako sve i svašta outsourcati (vanjsko ugovaranje) i kako treba uživati u životu. Sve ostalo će se samo od sebe posložiti. Naravno, s takvim stavom sam i prionuo na čitanje. Osim toga, na naslovnici piše: “… živi gdje želiš i postani bogat.”

U vrijeme pisanja ovih redaka nisam do kraja pročitao knjigu (cca. 45%), no od samog početka zapravo osjećam kuda ide njezin sadržaj. A to je da u knjizi NEMA TRIKA koji će vam omogućiti lagodan život i četverosatni rad. Zapravo, kad kažem da nema, više smatram da nema laganog trika i procesa da se to ostvari.

Knjiga je podijeljena na četiri kategorije (Definicija, Eliminacija, Automatizacija, Oslobođenje) i u najvećoj mjeri autor piše o tome kako je ON koristeći različite tehnike i trikove uspio ostvariti četverosatni radni tjedan. No, pomno proučavajući “trikove” koje dijeli ne mogu se ne složiti da je u pravu. Tako savjetuje da procijenite svoje najveće strahove, poziva na akciju da krenete odmah, procijenite koje kvalitete imate, osvijestite želje i napravite plan djelovanja. Eliminirajte suvišne informacije, manje efikasne poslove, loše korisnike, loše navike… Zapravo, ništa od onoga što piše nije nemoguće ostvariti. Ali, postoji jedna začkoljica.

A začkoljica je u tome da li vi sami znate što želite u životu. Jer ako znate, onda vam ova knjiga može samo pomoći kao priručnik u nekim područjima gdje niste “baš doma” (npr. kako dogovoriti outsourcing) , dok sve ostalo već znate i osjećate kako treba posložiti. Osim toga, ako vam je cilj raditi samo četiri sata tjedna i biti bogat, onda sasvim sigurno jako dobro znate što ćete raditi preostalih 20 sati svaki dan. Sasvim sigurno znate kojim poslom ćete se baviti i koji će to biti pasivni izvori financija. Jer priča o četverosatnom radnom tjednu je priča Timothyja Ferrisa, a ne vaša. Koliko god vi to željeli.

Stoga, zapitajte se da li uopće znate što želite. U međuvremenu neka vam knjiga bude samo izvor ideja, ali pravi smisao vašeg života je nešto što trebate sami za sebe izgraditi.

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.