Kolumna

Treba li vam coach [coaching.com.hr]

Ako do sada niste imali doticaja s coachingom i sve što znate o njemu su samo lude priče kako je to američka izmišljotina, prodavanje magle ili još jedno ispiranje mozga, pa sve do toga kako je ljudima coaching omogućio milijarde dolara na računu, kako su sada najsretniji u životu i maltene mogu hodati kroz zidove, te slične ekstremne priče vrijeme je da malo demistificiram što i kako coaching funkcionira.

Znate li koji je vaš cilj?

Kada čitate tekstove o coachingu, coachevima, procesima i sve vezano uz coaching možete zamijetiti kako se u odnosu coacha i njegovog klijenta najčešće spominje ostvarenje nekog cilja.

Ciljeva može biti pregršt, pa tu vrlo često bude rješavanje nekakve blokade, izazova, nastale situacije ili nečeg sličnog, no uvijek je to rad na nekom cilju koji se želi postići u bližoj ili daljnjoj budućnosti. Iskreno, sve ovo dobro zvuči, no što ako ste vi osoba koja ne zna koji joj je cilj?

Što ako ste osoba koja je zapela u trenutnoj životnoj kolotečini i vrlo bi rado nešto promijenila, no pojma nema kuda želi stići?

Kratkoročno, možete reći da želite promijeniti posao, da želite boljeg partnera, da želite smršaviti, biti sretniji… No, nekako u sebi osjećate da ovako definiran cilj, ili bolje da kažem, ovako izgovoren cilj je relativno dobar, no nije to ono pravo. Nije to ono što želite. Zapravo, zaključujete u jednom trenutku da pojma nemate što želite. Osim da se nešto mora promijeniti.

I sada slijedi situaciju u kojoj očekujete da će vam coach reći što vi zapravo želite u svom životu i što vam treba, te će vam pomoći to ostvariti…

Definiranje ciljeva

Ovo je situacija koja se često dešava kod prvih kontakata klijenta s coachingom i coachem. Razlog tome je što coachevi često na dosta mističan i nedovoljno definiran način objašnjavaju što su njihove usluge, a s druge strane percepcija budućih klijenata u nekim situacijama bude takva da coacheve doživljavaju kao čarobnjake, ljude sa magičnim rješenjima njihovih problema… No, ima nade za sve nas (klijente i coacheve).

Dakle, problem definiranja cilja ili onog što želite postići u svom životu, a za tu pomoć koristite coacha, je sasvim uobičajen i vrlo čest. I to je sasvim OK. I to je nešto što trebate otvoreno podijeliti s svojim coachem, ako se odlučite za njega, u trenutku kada ste osjetili da ste dovoljno spremni za promjene.

Coaching je proces koji u jako velikoj mjeri ovisi o klijentu, jer on je taj koji ima potrebu i želju za promjenom, jer on je taj koji živi taj život i u konačnici on je taj koji ima potrebu za promjenom.

Vi ste jedini i specifični na ovom svijetu!

Coach je s druge strane osoba koja ima znanja, iskustva i onaj “sjaj u očima” na koju se možete osloniti u ovom procesu promjena. On je taj koji je 100% posvećen vama s jednim ciljem, a to je ostvariti promjenu kod klijenta. No, promjenu u skladu s klijentovim mogućnostima, željama, uvjerenjima i vrijednostima.

Coach je onaj koji pomaže, a ne onaj koji radi umjesto vas. Jer život koji živite samo je vaš, i neka ostane samo vaš. A ne coachev, jer vi ste jedini i specifični na ovom svijetu. I za vas postoji postoji samo jedan i samo jedan smjer, a to je onaj koji ćete izgraditi uz pomoć svog coacha.

Stoga, u trenucima kada se osjećate da imate snage, volje i hrabrosti preuzeti odgovornost za svoj život, vrijeme je da si nađete vlastitog coacha.

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.