Kolumna

Reset / restart ! (1/3) [IM]

U prijašnjoj kolumni gadno sam se namučio oko teme, te sam potrošio iznimnu količinu energije kod pisanja tih nekoliko redaka. Komentirajući i reflektirajući osjećaje koje sam proživljavao u to vrijeme, rezultiralo je idejom kojom ću se baviti narednih nekoliko kolumni.

Naime, svima nama s vremena na vrijeme treba nekakav reboot ili drugačije rečeno treba nam ponovno pokretanje sustava (restart). Uvriježeno je mišljenje da se restartamo preko ljeta, za to postoji godišnji odmor. No, sasvim sigurno se s vremena na vrijeme uhvatimo sa željom kako bi bilo dobro neke stvari graditi i raditi od početka, kako bi bilo dobro da smo neke stvari napravili drugačije, kako bi bilo dobro da imamo više vremena, kako bi bilo dobro da samo organiziraniji, kako bi bilo dobro da smo odgovorniji, kad bi bilo dobro da imamo više novaca. Uuuuuh, kako bi to bilo dobro 🙂 (posebno ovo zadnje)

No, krenimo redom. Današnje vrijeme donijelo nam je pregršt opcija koje možemo birati, no u isto se vrijeme osjećamo sputani i izgubljeni. Tako danas imamo mogućnost izbora na stotine različite hrane, odjeće, tv programa, automobila, igračaka, davatelja usluga, škola, seminara, knjiga, ljubavnih partnera, no u isto vrijeme imamo gadan problem što odabrati za sebe. Toliko puno opcija, a rezultat je osjećaj kako nema dovoljno opcija za nas. Koji paradoks.

U isto vrijeme, postali smo društvo multitaskinga. Vjerujemo (zapravo, uvjeravamo se) da u isto vrijeme možemo raditi više stvari. Dok takve stvari “drže vodu” za manje poslove, nema šanse da u isto vrijeme možete napraviti dva posla kvalitetno. Naš mozak jednostavno ne funkcionira tako. Postali smo društvo “malih porcija”. U novinama čitamo samo naslove, gledamo samo kratke emisije, jedemo male obroke u svakom trenutku, smanjujemo stvari i događaje oko sebe, zapravo u jednu ruku gubimo smisao cjeline.

I za kraj, postali smo društvo koje očekuje/traži “magičnu tabletu”. Tražimo trik koji će nam omogućiti da budemo puni novaca. Tražimo magični lijek koji će nas izliječiti u tren oka, tražimo savršeno rečenicu kojom ćemo osvojiti partnera, čekamo savršeni trenutak za isporuku proizvoda na tržište, tražimo instant rješenje za svoju sreću.

Huh, ovo je samo kratak opis vremena u kojem živimo. Vrijeme u kojem je većina nas izgubila kompas (ili ga nikad nije ni imala) i sada smo izgubljeni. Vrtimo se u krug, ponavljamo iste stvari i naravno da je rezultat uvijek isti. Pričamo kako bi bilo dobro [nešto], no sve stane na tom pričanju. Nešto pokrenemo, da bi ubrzo nakon toga izmislili tisuće razloga zbog čega bi to bilo dobro promijeniti ili zašto to ne više raditi. Jednostavno, izgubili smo se i mislim da je vrijeme za učiniti nešto po tom pitanju.

Dakle, ono što slijedi je nekoliko kolumni u kojima ću se baviti temama kako se pokrenuti, kako pronaći smjer u kojem želite ići i kako unaprijediti vještine koje ste oduvijek željeli imati. Forma kolumne je takva da ću u svakom nastavku dati nekoliko ideja i pozadinu svega, a vi između dva nastavka nešto napravite po pitanju tih ideja. U isto vrijeme, podijelit ću s vama zbivanja koja su se dešavala oko prijašnjeg “zadatka”. Ideje, zadaci ili kako ćete već to protumačiti, rezultat su mog osobnog rada i rada s nekoliko poslovnih klijenata u prvim kontaktima s coachingom. Ove ideje pomogle su u praksi nekolicini ljudi, te vjerujem da mogu pomoći još nekome (ovo što dajem nije “magična tableta”).

Za početak potrebno je pripremiti se za rad. Kao i u svakom poslu, tako će i ovdje biti potrebno napraviti nekoliko predradnji i pripremnih poslova. Vjerujem da neće biti problem odvojiti dva puta po 30 minuta kako bi se pozabavili s naredna dva zadatka 🙂 Imajte na umu, ovo su samo pripremne radnje i cilj nam je u njima pripremiti se uspješno uvođenje promjena u svom privatnom tj. poslovnom životu.

Prvi zadatak:

Da biste mogli raditi nekakav posao, potrebno vam je čisto radno mjesto. Radni stol sa razbacanim papirima, mailbox pun poruka, task lista sa tisuću taskova, neodgovoreni telefonski pozivi, hrpa postit-a s nekakvim žvrljotinama, frustriranost zbog klijenta koji se žali na uslugu … Da, sasvim sam siguran da vam se kroz glavu vrte tisuće stvari. Stoga, prvi zadatak je da si odvojite ne više od 20 minuta i na list papira ili u datoteku ispraznite svoj “mentalni stol” (za ovaj fizički ni ne moram pisati da ga treba počistiti). Dakle, sve što vam se vrti u ovom trenutku da trebate napraviti, da niste napravili, da vas nervira, da treba kupiti, da treba nazvati … sve što vam je na pameti izbacite na taj papir ili tu datoteku. Nemojte razmišljati što i kako to napraviti. Samo izbacite sve te stvari iz glave. 20 minuta će biti sasvim dovoljno 🙂 Nakon tih 20 minuta, uzmite si nešto više vremena (može i par dana) i prođite kroz svaku stavku. Oko svake te stavke odlučite ima li smisla baviti se njome tj. da li je to nešto što želite unaprijediti kod sebe. Ako je tako, stavite zvjezdicu pored te izjave. Ako je izjava nešto što treba obaviti i može se obaviti u narednih nekoliko dana, onda to obavite. Ako je izjava nešto na što nemate ikakav utjecaj onda to jednostavno pustite. Mentalno odlučite da nema smisla time se baviti. Kao rezultat zadatka trebate dobiti spisak od MAKSIMALNO 10 ideja, stvari, smjernica na kojima želite raditi u narednom razdoblju. Ako ih imate više od 10, izbacite višak.

Drugi zadatak:

Njime se pozabavite dan nakon prvog. Zadatak se sastoji od toga da odvojite 20 minuta i ispišete stvari u svom životu kojima se uvijek vraćate na početak. Nešto što se može nazvati “otvorena petlja”. Dakle, identificirajte situacije ili događaje kojima se svaki puta iznova vraćate, koje vas izbace iz takta, koje nikako da dovršite. Npr. implementacija evidencije poslovne dokumentacije, redovito jesti, nazvati klijente, pospremiti sobu… Dakle, nešto s čime se uvijek vrtite u krug. Nakon što ste napravili taj spisak, identificirajte 20% situacija koje vam oduzimaju najviše energije i koje vas najviše umaraju. Tako identificirane, sada znate što treba riješiti. Rješavate ih na način da kažete kako to nema smisla i više se ne vrtite u krug ili napravite plan aktivnosti da ih periodički rješavate u predstojećem vremenu. Ili ih jednostavno riješite! Ukratko, vrijeme je da zatvorite petlju i da zatvorite “stare rane”. Stoga, pozabavite se time narednih nekoliko dana. Osim toga, smisao ove vježbe je znati što treba zatvoriti, a kad to znamo, lakše ćemo taj posao i obaviti 🙂

I to je to za ovaj tjedan. Obećavam da će put biti zanimljiv i plodonosan. A sve što trebate napraviti jest malo snage i volje plus nešto vremena 🙂 Pratite me, budite otvorenog uma i učinite nešto za sebe. Osvijestite situaciju oko sebe.

Vidimo se drugi tjedan.

 

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.