Kolumna

Reset / restart ! (2/3) [IM]

Pretpostavljam da ste prošlotjedne “zadatke” uspješno odradili ili napravili plan kako da rezultate istih riješite u nekom razumnom roku. Za ovaj tjedan pripremio sam nova dva zadatka s kojima se možete pozabaviti u predstojećem tjednu.

Zadatak 3.

Identifikacija sive zone

Detalje o tome možete čitati kod Tonyja Schwartza no ja ovdje dajem malo izmijenjenu i pojednostavljenu varijantu. Siva zona je situacija kada radeći neki posao niste maksimalno predani njemu, već razmišljate kako bi trebali raditi nešto drugo. Npr. vrlo ste zaposlena osoba, puno radite i puno vremena provodite gradeći svoju tvrtku. Radeći jako puno sati s vremena na vrijeme imate osjećaj kako zanemarujete svoju obitelj i da biste trebali više vremena posvetiti njima. Tako vam se u trenutku kada biste trebali biti maksimalno predani poslu, misli okrenu prema obitelji i raznim idejama što bi trebali i željeli raditi s njima. Naravno, kada provodite vrijeme s obitelji onda razmišljate o poslu, projektima koje niste dovršili, ideje koje želite realizirati… Vjerujem da ste shvatili priču koju želim prezentirati.

Evo još jedan primjer koji bi vam mogao pomoći u tome. Radite prezentaciju za potencijalnog korisnika, no zapeli ste u načinu kako prezentirati neke brojke. U trenucima iznalaženja načina i rješenja zvoni vam mobitel da potvrdite predstojeći sastanak. Otvarate kalendar, tražite slobodno vrijeme, raspitujete se o temama… i misli odlutaju od početnog zadatka.
Ili da vam bude još jednostavnije, sjetite se situacija u kojima ste sami sebe uvjerili da radite multitasking (više poslova u isto vrijeme), a kao rezultat ste dobili puno nedovršenih ili loše dovršenih poslova 🙂

Vaš zadatak je da identificirate sive zone ili situacije u kojima radeći neki posao razmišljate ili radite nešto sasvim drugo. Prisjetite se situacija u kojima vam uredno odlutaju misli, u kojima vam neki događaj promijeni tijek zbivanja cijelog dana, a sasvim vam je jasno da ste u tom trenutku trebali završiti taj posao ili biti prisutni u toj situaciji. Dovoljno je da odvojite maksimalno 15 minuta da napravite spisak situacija u sivoj zoni.

Ovako ispisane situacije je potrebno u neku ruku riješiti ili napraviti plan kako ih riješiti u skorije vrijeme. Za početak će biti dovoljno da se u trenucima dok ste u nekoj od opisanih situacija prisjetite ove vježbe i osvijestite da se trebate maksimalno fokusirati na ono što radite tog trenutka. Podsjetite se – “Ah, da! Sada radim na tome i tome i trebam biti maksimalno koncentriran. Nema potrebe da razvlačim taj zadatak na cijeli dan. Nema potrebe da sada razmišljam o ostalim stvarima, jer će me ova situacija pojesti”.


Zadatak 4.

Energetski kradljivci

Svima nama dešavaju se situacije u životu koje nas iscrpe ili drugačije rečeno, potroše nam svu energiju. U ovoj vježbi pozabavit ćete se identificiranjem situacija koje vam troše energiju na tri razine. To su fizička razina, emotivna razina i mentalna razina.

Evo nekoliko primjera. Glad radi nekoliko preskočenih obroka djeluje na vaše tijelo da se fizički osjeća slabo i niste u mogućnosti odraditi posao do kraja. Telefonski poziv bivšeg partnera vas toliko emotivno iscrpi da ostatak dana ne funkcionirate kako treba. Pogled na neorganiziranost spisa vam oduzme svu mentalnu energiju pa počnete mahnito tražiti kako riješiti taj nered i u pokušaju traženja rješenja istrošili ste se u daljnjem funkcioniranju do kraja dana.

Dakle, zadatak je da identificirate kradljivaca energije na tri razine (fizička, emotivna, mentalna) i napravite plan aktivnosti kako ih riješiti u razumnom roku. No, plan rješavanja neka vam bude takav da riješite samo 20% najvećih kradljivaca energije (Pareto pravilo – 20% troši 80%). One kradljivce koje ne možete riješiti u narednih tjedan dana, napravite realan i jasan plan kako da riješite u razumnom roku.

I to je to za ovaj tjedan. Sljedeći tjedan dižem sve ove vježbe na na višu razinu, gdje ćemo zajedno postaviti temelje za efikasnije funkcioniranje budućih životnih aktivnosti.

 

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.