Kolumna

Reset / restart ! (3/3) [IM]

Zadnja dva tjedna “drvio” sam o četiri vježbe koje su bile osnova za pokrenuti se, za podignuti se na jednu višu razinu, za to da preuzmete stvari u svoje ruke. Radeći na njima vjerujem da ste osjetili trenutke kako se u nekim situacijama vrtite u krug, kako i dan danas nakon toliko godina vas neki događaj izbaci iz takta ili ste doživjeli mini prosvjetljenje tipa “pa što ja to zapravo radim?”.

Ono što nam se svima nama sasvim sigurno desi u trenucima kada malo preispitamo vlastiti život, odluke, okruženje i zbivanja jest javljanje svjesnosti. Imati svjesnost, tj. biti svjestan je onaj trenutak kada znamo da smo živi, trenutak kada smo shvatili i dokučili što je na stvari. Trenutak kada nam se pokaže šira slika od onog što zapravo veći dio vremena gledamo. Nije uzalud izreka da od tolike siline drveća ne vidimo šumu (može i obrnuto). No sasvim sigurno u trenutku osvještavanja desi se onaj trenutak kada shvatite da je drvo koje gledate samo dio šume u kojoj se nalazite i da je šuma zapravo ono jako bitno u životu. Vjerujem da vam se radeći na vježbama barem na kratko dogodio takav trenutak.

Snaga volje

S druge strane, sasvim sam siguran da se u svima nama s vremena na vrijeme javi jedan poriv, snažna pokretačka energija – snaga volje. Sjetite se trenutka nadahnuća i energije koja se javlja u tom trenutku. To je energija koju smo svjesno “proizveli” i toliko je snažna da “možemo kroz zidove hodati”. Snaga volje, svjesne odlučnosti da se pokrenemo i nešto napravimo je luda stvar. A još luđe od svega toga je što je svi imamo. Nažalost, često kada se pojavi snaga volje i budemo puni te energije, istom je silinom i izgubimo kada dođemo do neke nepredviđene ili neželjene zapreke.

Prisjetite se vježbi od prošlih tjedana, kada ste ispisivali različite stvari i događaje koji se dešavaju na tri razine. Sasvim sam siguran da na fizičkoj razini znate gdje biste željeli biti (vitkiji, zdraviji, okretniji, mršaviji …) i čak znate koji je prvi korak da krenete u tom smjeru. S emocionalne strane isto sam sasvim siguran da znate gdje i što želite postići. Isto tako sasvim sigurno i znate koji je prvi korak da krenete prema tome. I naravno, mentalno tj. intelektualno znate gdje želite biti i koji je prvi korak da krenete prema tome. No postoji “kvaka” u svemu tome. Mnogi od nas su vrlo nestrpljivi i željeli bi do zadnje razine doći odmah, preskačući prvu i svaku narednu stepenicu, željeli bi doći do zadnje razine sada i odmah.

Osim gornjeg slučaja, jedan dio nas razmišlja nešto slično ovome: “Uh, nisam baš siguran što želim postići. Mislim, znam da bih trebao nešto napraviti i znam okvirno kako bi to trebalo izgledati, no nisam siguran je l’ to ono pravo.” Posljedica ovog je da ne radeći ništa tj. čekajući da se stvari razbistre, da nam zadnja stepenica postane jasna prođe vrijeme i na kraju ne napravimo ništa. Ili ono što smo napravili je samo “ofrlje” napravljen posao. “Osim toga, čemu se truditi kada ni sam ne znam što želim”, uobičajena je rečenica.

Uključite slušalice i mikrofon u kompjuter i krenite!

Sve ovo gore napisano i tekstovi zadnjih dva tjedna sasvim sigurno vam izgledaju kao tipične “self help” stvari. U jednu ruku to i jest tako, no kao što sam obećao, sve to dižem na jednu višu razinu gdje sam voljan dodatno uložiti vlastito vrijeme i energiju kako bih vam pomogao da gornje ideje provedete u djelo (svjesnost + snaga volje). Najteže od svega je pokrenuti se, započeti s poslom. I meni osobno je to tako. Snaga volje je super, no zapreke nekad znaju biti tako teške…

Stoga, za sve čitatelje mojih kolumni koji su voljni raditi na vlastitom “pokretanju” i restartanju životnih navika pripremio sam webinar kao dodatnu pomoć. Cilj webinara je da vam pomognem u postavljanju prvih koraka da nešto promijenite u svom životu. Ako će biti dovoljno zainteresiranih, produbit ću priču na više webinara i sasvim sigurno ćete doći na razinu gdje ćete osjetiti da upravljate svojim životom, gdje će vam biti jasno da stvari treba raditi korak po korak, znat ćete kuda i zašto tamo idete…

Da ne bi bilo zabune, svi ovi webinari (i oni budući ako će biti interesa) su potpuno besplatni, anonimni i bez ikakvih obveza. Sve što vam treba je da odaberete jedan od ponuđenih termina, osigurate internetsku vezu, opremite računalo sa slušalicama, a poželjno je da imate i mikrofon kako biste mogli postaviti pitanje. Vrlo rado ću odgovoriti na sva pitanja.

Webinari će se održati:

Srijeda, 14.10.2009. od 18:00 – 18:45
Srijeda, 14.10.2009. od 19:00 – 19:45
Četvrtak, 15.10.2009. od 08:00 do 08:45
Subota, 17.10.2009. od 09:00 do 09:45
Subota, 17.10.2009. od 10:00 do 10:45

Vidimo se ili na webinaru ili drugi tjedan na istom mjestu 🙂

 

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.