Kolumna

Samo 10 godina…

… mi je trebalo da kupim luster i konačno zamijenim stršeće žice s grlom i jednom “običnom” žaruljom. Zašto toliko puno vremena? Pa… nije bio pravi trenutak da se to napravi… ili je nešto drugo posrijedi.

Pokušat ću opravdati zašto mi je trebalo toliko vremena:

 • koji god luster da sam do sada vidio, nije mi se baš sviđao 
 • nisam do kraja bio siguran kako bi trebalo urediti sobu
 • modeli lustera koji mi se sviđaju bili su preskupi
 • nek ostane ovako kako jest, samo ću kupiti neku fora žarulju (furanje na moderno)
 • neki deseti “bezvezan” ali meni osobno smisleni razlog

Zanimljivo je da sam se prvih godina čak i opravdavao gostima zašto nema lustera te koja je “fora” sa žaruljom.

I tako je to išlo neko vrijeme, dok jednog dana jednostavno žice i običnu žarulju nisam više primjećivao te je takva postavka postala nešto normalno / uobičajeno. Stručno rečeno, ušlo mi u naviku da nema lustera 🙂

Ovih dana su konačnu žice “cvaknute” i evo ga… visi iznad stola gdje pišem ovaj tekst i pogled na njega daje mi “mesa” za razmišljanje kako se u biznisu velika većina nas ponaša na sličan način.

U početku skužimo i postanemo svjesni situacije ili stanja kojeg trebamo promijeniti ali iz ovog ili onog razloga to ne možemo napraviti u datom trenutku. I onda se tu uplete vrijeme te nešto što nas je smetalo na početku i nešto za što smo tvrdili da “samo što ne promijenimo” tako ostane godinu, dvije ili čak i deset godina.

 • knjiga koju smo napisali 90% i samo nam fali onaj detalj kojeg tražimo zadnjih osam godina
 • prodajna strategija koja samo što nije gotova, a počeli smo je raditi pred pet godina
 • skoro pa završen proizvod kojem još samo nedostaje pakiranje da bi ga pustili na tržište pa zadnjih godinu dana tražimo firmu koja radi fora kutije
 • web stranica za koju još uvijek nismo našli idealni plugin ili vizualni trik pa “u izradi” stoji već tri godine
 • odlazak na edukaciju za koju se spremamo zadnjih šest godina
 • kontakt s potencijalnim partnerom za kojeg zadnjih deset mjeseci slažemo idealnu ponudu
 • priprema da prodamo firmu koja eto već traje osmu godinu

Svi mi poduzetnici imam jednu ili više takvih ili sličnih situacija. Takvi smo jer nam se puno toga vrti po glavi, ima puno stvari koje treba rješavati odmah i sada, a ima i puno stvari za koje nismo sigurni kako bismo ih riješili… pa sve to “malo” pustimo vremenu da se “kuha”ili da se neke od stvari same po sebi poslože.

Da ne bi bilo zabune, sve je to ok i svrha ovog teksta nije da vas uz jeftin trik motivira da ovog trenutka nedovršene stvari počnete završavati sada i odmah, već da osvijestite kako svi mi imamo “luster probleme” i da ipak možemo s vremena na vrijeme napraviti malu reviziju nedovršenih stvari.

To možemo napraviti sami sa sobom ali definitivno je efikasnije kad uz sebe imate nekog tko će bolje vidjeti koja je stvarna (realna) situacija. Kako ja nakon nekog vremena više nisam “vidio žice” isto tako i mi poduzetnici tako ne vidimo nešto u što smo se upleli.

Coaching ili neka vrsta mentoringa je idealno rješenje za takve situacije te neka ova newsletter poruka bude poticaj da napravite prvi korak u smjeru koji ste odavno zacrtali ali niste se odvažili napraviti.

Samo hrabro i pametno naprijed.

Goran Blagus
(Business klinika)

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.