Kolumna

Savršen trenutak

Za ovaj tjedan dotaknut ću se teme s kojom sam se osobno godinama hrvao, a dosta često je susrećem u radu s klijentima.
Perfekcionizam & savršenstvo
Jedan od čestih osobnih demona je famozni perfekcionizam i iznimna želja za postizanjem savršenih rezultata. Sve što nije savršeno nije dovoljno dobro. Istom tom analogijom, stvara se stav kako ono što nije savršeno nije dobro ili nije dovoljno kvalitetno.
O tome kako je perfekcionizam nemoguće postići, kako često ljudi koji se smatraju perfekcionistima vrlo rijetko poduzimaju konkretne korake (jer nikada nisu spremni), te kako perfekcionizam često bude razlog velikih frustracija i nezadovoljstva, danas na internetu možete naći hrpu različitih tekstova.
Ja ću ovom izazovu pristupiti s jedne druge točke. S točke koja je meni pomogla shvatiti kako je savršenstvo (perfektno) ono što je u ovom trenutku, a ne tamo neko stanje ili oblik u budućnosti (ili prošlosti).
Prva zamka savršenstva je u shvaćanju da sud o tome kakav je rezultat donosimo metodom uspoređivanja.

Hrana je savršena u usporedbi sa…
Film je savršen u usporedbi sa…
Posao je savršeno odrađen u usporedbi sa…

Donošenje suda (stava) stvaramo emocionalno stanje, koje u  slučaju lošeg rezultata budi frustraciju, a u slučaju pozitivnog rezultata ushićenje (zadovoljstvo).
No, ne treba biti previše pametan za shvatiti kako je uvijek nešto bolje, brže i kvalitetnije. Pa tako i naš “savršeni” rezultat.
Da ne bi bilo zabune, ne kažem kako je uspoređivanje loše i nepoželjno, no potrebno je samo biti svjestan kako ono dovodi do emocija, a one utječu na naš model ponašanja.
Drugi korak je vremenska komponenta uspoređivanja.
Uzmimo za primjer cvijet. U kojem je trenutku cvijet savršen?

Je l’ to u trenutku kada je samo sjeme koje još uvijek nije stavljeno u zemlju? Ili možda u trenutku kada izbaci prvi list? Možda u trenutku kada naraste prva latica ili možda kada se sve latice otvore? Možda je to trenutak kada iz cvijeta nastane plod ili možda trenutak kada se cvijet počne pretvarati u hranjivo tlo iz kojeg će izrasti drugi cvijet?

Cvijet je savršen u trenutku u kojem se trenutno nalazi!
Ako ne uspoređujemo vremensku komponentu stanja razvoja cvijeta s nekim zamišljenim stanjem u budućnosti, naš cvijet će uvijek biti savršen.
Osim toga, kako bi to izgledalo kada bi “naš cvijet” još kad je sjeme “razbijao glavu” hoće li biti crvene ili bijele boje?
I to je ta kratka priča kako se uspoređivanjem ne može doći do savršenstva, jer smo ga ovog trenutka već dostigli.
Savršenstvo je u trenutku, a poslije njega dolazi drugi trenutak kada smo opet savršeni na neki svoj način.
Želim uspješan tjedan i pišemo se drugi tjedan.
Hvala,
Goran
p.s. Pozivam vas da ostavite komentar na dnu stranice.

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.