Kolumna

Snaga volje [IM]

“Just do it!” izreka je sasvim sigurno mnogima poznata. Ne treba previše razmišljati kako bi se shvatilo da iza nje stoji Nike i kroz nju poručuje kako samo trebate krenuti / učiniti. Naravno, koristeći njihovu sportsku opremu i ostvarit ćete željeni (sportski) rezultat. Isto tako mnogi treneri, manageri, coachevi, motivatori i uspješni pojedinci će vam izgovoriti sličnu rečenicu kak bi vam pomogli da se “pokrenete”. “Bitno je da kreneš, a uspjeh će doći” ili “Prvi korak je najteže napraviti, stoga ga napravi što prije” ili “Moraš biti uporan i uspjet ćeš” te set sličnih motivacijskih poruka. No, je li to stvarno tako jednostavno?

Motivacija

Pred nekoliko mjeseci sam se već bavio temom motivacije tj. jeftinim motivacijskim porukama ali danas donosim nešto potpuno drugačije. Pogledajte video (trajanje cca. 3 minute) koji ima izrazito zanimljiv i zabavan sadržaj, a prikazuje jedan zanimljiv pristup motivaciji i ostvarenju željenih rezultata.

Tvrdoglavost, doslovno!

Kako ste doživjeli gornji video? Je li vas nasmijao? Je li autor budala što se na ovakav način osramotio? Mislite li da je trebao odustati već na samom početku? Možda je trebao odabrati drugačiju dasku/izazov? Bez daljnjeg da je glavnog protagonista video klipa glava boljela neko vrijeme, no evidentno je da je čvrsto odlučio sa svijetom podijeliti poruku kako treba samo vjerovati u sebe, biti uporan i svaka zapreka će biti premoštena. Osim toga, čak u jednom trenutku kaže kako dasku nije uspio u prvom naletu slomiti jer nije dovoljno vjerovao da je može razbiti glavom. Jeste li i vi sami nekada ovako tvrdoglavi u želji samo da postignete cilj ili drugima ili sebi dokažete da možete? Je li i vas “boljela” glava samo zato jer ste tvrdoglavo željeli nešto dokazati?

Iako poruke “Just do it!” i “Samo kreni!” imaju svoju težinu i često služe kao motivacijske poruke, one su kratkotrajnog vijeka. Pokušajte se prisjetiti da li vam se ikada u životu dogodio osjećaj navale energije i bili ste u mogućnosti napraviti sve i svašta. Gotovo pa hodati kroz zidove, sve vam je išlo od ruke, ništa nije bilo teško, stvari su same od sebe slagale… Znate kako se zove ta navale energije – snaga volje!

Ali…

Nažalost, no uz ovu fascinantnu energiju snage volje, postoji jedan veliki ALI. A to je činjenica da kako moment navale te energije brzo i iznenada dođe, isto tako vrlo brzo i nestane. A nestane zato jer ste naišli na neku nepredviđenu zapreku ili zato jer ste se “ispuhali” ili se jednostavno zadovoljavate prosječnim rezultatima. Nažalost, no to je tako sa snagom volje. I što prije to prihvatite biti će vam bolje u životu, tj. ostvarit ćete bolje rezultate. Zvuči čudno, no moguće je.

Tajna kako iskoristiti snagu volje

U čemu je tajna? U prvom redu spoznaji da se ovakve navale energije dešavaju i da isto tako i nestaju. Za početak je jako dobro da kad se desi navale energije zapnete kao magarac (kao gornji video autor) i gurate do kraja… Radite, stvarate, slažete… To je trenutak za “Just do it!” poruku. A kad splasne, prihvatite činjenicu da je splasnulo i počnite se baviti nekim manje intenzivnim aktivnostima. Zapravo, tajna je u slušanju svog tijela i prepoznavanju momenata kada ste puni energije te stvaranje najvećih vrijednosti u tim trenucima, a kad je manje energije bavite se manje zahtjevnim izazovima.

Različiti treneri i coachevi često rade treninge s ljudima putem kojih ih uče kako u sebi prepoznati jesu li jutarnji ili popodnevni ili noćni tip osobe, pa da onda ovisno o tome planiraju svoje aktivnosti. Osobno, smatram da je to preveliko generaliziranje i ovakav model daje samo polovične rezultate. U protivnom svi koji su prošli takve treninge bili bi izrazito uspješni i produktivni i zadovoljni životom i poslom.

Moj stav

Stoga ja zastupam stav kako je svako ljudsko biće individualno i ima svoje modele i faze funkcioniranja, te ne postoji univerzalna formula koja bi pomogla svima. Snaga volje je jako bitan element jer svi je imaju, samo je tajna njezine maksimalne iskorištenosti u tome kako prepoznati i napraviti osobni model da snaga volje ne bude slučajni moment, već situacija u koju se možete svjesno dovesti. A to je uz osluškivanje sebe samog i rad s kvalitetnim i dobrim trenerom ili coachem moguće, no o tome u jednom od budućih nastavaka…

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.