Kolumna

Što demonstrirati kako bi privukli klijente

Kada ste u potrazi za nekim rješenjem, što je ono što vam najlakše i najbrže privuče pažnju?

Rješenje? Hmm… i ne baš.

Osoba / tvrtka koja pruža rješenje?

Nije ni to.

Cijena?

Li-la. Ovisi o tome koliko “nas boli” problem.

Ono što mi kao kupci, a ujedno i naši potencijalni klijenti, primarno tražimo je razumijevanje problema kojeg imamo.

Tražimo i proučavamo da li davatelj usluge (čitaj: rješenja) kuži što nam se desilo, da li kuži kako nam je, da li razumije o čemu se tu radi… 

U trenutku kad smo uvjereni da je to tako, tek onda idemo u smjeru kupnje i narudžbe usluge / rješenja.

S razlogom uspješne tvrtke svoje promo-prodajne aktivnosti vrte oko toga “da nas razumiju” i puno energije ulažu u to da nas uvjere kako nas kuže.

Tajna i razlog zašto to rade je stvar naših obrazaca ponašanja i “genetskih zapisa” – onaj tko kuži što me muči, taj je idealan da mi može i riješiti problem.

Emocije, emocije, emocije… to je podloga i to vam je najbanalniji primjer kako odluke donosimo emocijama, a onda na racionalnoj razini tražimo opravdanje naše odluke.

Ona kuži kako je to biti pretil, kako je to imati problema s koljenima i kako je to kad te prijatelji etiketiraju… i zato mi se sviđa i zato želim raditi s njom da promijenim to stanje.

Oni kuže kako je nama muškarcima teško odabrati svečano odijelo i kako se osjećamo nesigurno kada smo u posebnim situacijama… i zato što će mi pokazati, bez ikakve osude, kako da se nosim, kako da se postavim, kako da… želim im biti klijent.

Ako malo razmislite, ova tehnika / formula se u zadnjih nekoliko godina zna intenzivno eksploatirati od strane različitih iscjelitelja i ako ste se pitali zašto je to tako, ovo gore vam je objašnjenje.

No, ako ste mudri (a trebali bi biti, zato ste ovdje), provjerite u kojoj mjeri svojim potencijalnim klijentima komunicirate i demonstrirate da ih razumijete i da dijelite njihovu bol, patnju, zabrinutost, brigu… ako taj dio radite iskreno i ispravno, novi klijenti doći će sami od sebe.

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.