Kolumna

Što kada imaš savršenu ponudu, no…

Ako ste već neko vrijeme u poduzetničkim vodama, sasvim sigurno vam se desio scenario u kojem ste vi i vaša ponuda gotovo savršeni za potencijalnog klijenta ali na kraju posao nije sklopljen.

Image by: FreeDigitalPhotos.net, Author: africa
Image by: FreeDigitalPhotos.net, Author: africa

Da odmah kažem kako ovdje ni u kojem slučaju ne aludiram na nepotizam, političke protekcije i slično što je zakonski kažnjivo, već na dnevno realne situacije kada ne uspijete s nekom ponudom.
Dakle, postavka ovog slučaja je takva da imate odličan proizvod, iznimno veliku referentnu listu, iskustva iz te branše, dobru cijenu, dobre uvjete… ma onako, savršeno. Ali, nakon nekog vremena stvari se počnu komplicirati.
Najednom potencijalni korisnik počne uvoditi neke nove osobe u proces pregovaranja, sastanci se pomiču iz nekih nepoznatih razloga, počne se komunicirati kako baš i to nije ono što su oni mislili i jednostavno od savršene ponude postanete nezanimljiva ponuda. A da štos bude još veći, vi i dalje osjećate kako ste najbolji za njih ali oni vas uporno ne žele.
U ovako opisanom scenariju vrlo često se slučaj razvija u dva smjera.

  1. Poduzetnik / ponuđač diže nos, komunicira kako druga strana pojma nema i dobacuje kako će bez njega do rezultata doći sporije i skuplje. Poduzetnik diže ruke i više ne želi čuti za njih.
  2. Poduzetnik / ponuđač se ne želi predati te i dalje komunicira s potencijalnim klijentom, spreman je na kompromise. Nudi različite opcije i modele, želi razgovarati, voljan je saslušati drugu stranu, sprema je korigirati cijenu. Bitno mu je da sklopi posao, a u konačnici skida gaće do kraja.

Bez obzira na sve, kao poduzetnik trebate se naviknuti na razočarenja. Kada je nešto vama jasno i očito, druga strana to ne vidi tako. Što prije prihvatite taj model razmišljanja, imat ćete manje problema. Zapravo, nećete raditi ni jedan od gore opisana dva modela.

Potrebno je prihvatiti da je vrlo često savršena ponuda samo naša interpretacija i da je druga strana rijetko vidi u tom svijetlu. Za njih ste vi samo još jedan novi dobavljač i na taj način će vas tretirati. No, budite svjesni svojih mogućnosti i stavova, te ne popuštajte ispod neprihvatljive granice. Iako je danas veliki pritisak na cijenu, najniža cijena ne znači i siguran posao. Osim toga, hoće li vam zarađeni novac iz tog posla biti dovoljan za pokrivanje troškova projekta?

Stoga, prihvatite da ne postoji savršena ponuda. Ziceri se s vremena na vrijeme promašuju i tu nije kraj svijeta. Kraj svijeta bi bio da iz tih promašaja ništa ne naučiš, a najvažnija lekcija glasi – ponovno ćeš promašiti zicera.

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.