Kolumna

Studentski mindset

Svakog početka ljeta, tisuće studenata radi “pakleni plan” i donosi odluku da će ovog ljeta uložiti ekstra trud i energiju kako bi nadoknadili propuštene prilike i/ili usvojili znanja koja nisu uspjeli tijekom “radne godine”.

Svakog početka ljeta, tisuće poduzetnika radi “pakleni plan” i donosi odluku da će ovog ljeta uložiti ekstra trud i energiju kako bi nadoknadili propuštene prilike i/ili usvojili tržišta koja nisu uspjeli tijekom “radne godine”.

Naravno, postoje uspješni studenti kao i uspješni poduzetnici kojima je ovakav “mindset” nepoznanica i nisu si u stanju priuštiti takav pristup životu i poslu, no velika većina njih (i jednih i drugih) je ipak i dan danas zarobljena u čarobni krug “hoću-želim-trebam-budem”.

Da ne bi bilo zabune, studentski mindset nije nimalo loš i ako ćemo vrlo iskreno, ljeto je gotovo pa idealna prilika za nadoknaditi propušteno, no on u sebi ima jednu VELIKU zamku – ograničenost vremena.

Naime, ljetni dani (čitaj: praznici) imaju u sebi zanosnu i čarobnu komponentu odvlačenja pažnje, što aktivnosti fokusiranja i rada na “manje seksi temama” čini iznimno izazovnim i teškim.

Dok se drugi odmaraju i otkrivaju putene užitke života, TI moraš raditi sve što je suprotno od toga. A kako ljeto traje samo dva mjeseca, bio bi izniman gubitak ne barem malo iskoristiti priliku i osjetiti sve njegove čari.

I tu mnogi pokleknu, tu mnogi dođu u koliziju s planovima i željama na početku ljeta s realnošću koja se dešava oko njih.

Rezultat? Pa moram se i ja malo odmoriti, budem jedan dana radio, a jedan dan se odmarao / zabavljao. Pa i nije bila toliko loša godina, malo odmora će me samo više napuniti da brže nadoknadim propušteno. Čemu frka, konkurencija isto ne radi preko ljeta.

Da stvar bude još gora, kroz ljeto i “ljetne praznike” često se za mnoge poduzetnike izgubi jedna vrlo važna komponenta  – osjećaj da ih netko stišće rokom / vremenom (ugovor, rok isporuke, početak rada…).

I sada kada sam napravio cijeli čušpajz (ili koktel) što i kako se dešava preko ljeta, zašto ne biste odabrali jedan od dva (tri?) ponuđena scenarija:

  1. Zaboravite posao na 3 tjedna, zatvorite ured, ugasite telefon, aktivirajte autoresponder i 100% se posvetite sebi, svojim potrebama i sebi najmilijim osobama. Odradite ljetni odmor maksimalno predano kao što maksimalno predano radite i poslovne aktivnosti.
  2. Zagrizite ponos i napravite životno/poslovni zaokret. Izolirajte se na tjedan dana, izvucite najtamnije i najteže tajne i probleme na površinu i počnite ih rješavati jednu po jednu. Izrada plana kako riješiti najveće sra*e je prvi korak u njegovom rješavanju. Naredna dva-tri tjedna koristite za implementaciju planova ili njihovo “uglavljivanje” u kalendar kada će se koji korak napraviti. Budite svjesni da ste sami, da je sve na vašim leđima i da je ovo bitka iz koje trebate izaći kao pobjednik. Kada? Kakvo je to pitanje, pa 1.9. naravno.
  3. Kalkulirajte kako biste mogli malo raditi, a malo se odmarati. Računajte na to da kada namirite sve oko sebe da ćete onda biti spremni više se posvetiti sebi, poslovima i planovima. “Bit će kako će biti i tako je kako je” je najbolja mantra i najbolji stav. Osim toga, čemu nerviranje, daleko je 1.9.

U konačnici, bit će onako kako sami odaberete i kako vam se okolnosti poslože (ili dozvolite da se poslože). Samo imajte na umu jednu stvar – vrijeme je ograničeni resurs i mudro upravljate s njim.

Goran Blagus
(Business klinika)

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.