Kolumna

"Tajna uspjeha" [IM]

Zadnjih nekoliko tjedana, možda slučajno ili je ipak u pitanju neka “viša sila”, sve više imam kontakta sa temama kao što je naslov ovotjedne kolumne. Najupečatljivije su mi sljedeće rečenice: “daj ti meni samo reci što da ja radim i ja ću to raditi”, “i on je u 5 godina zaradio 7 milijuna kuna, nije loše. Pa što mu je došlo da sada svima otkriva tu tajnu” ili “kad bih samo znao riješiti onaj mali problemčić, bit će love do krova”. I pitam se ja sada tko je tu lud 🙂 Naime, ne postoji čarobna formula koja će univerzalno funkcionirati i riješiti nam/vam financijske, zdravstvene, ljubavne i slične odnose ili probleme. Svi ti uspješni pojedinci (nećemo sada o definiciji uspješnosti) sasvim sigurno nisu do tog stanja došli preko noći, već iza njih stoji iznimna količina uložene energije, vremena, novca i nadasve rada.

Kao naručeno za ovu kolumnu došao mi je izvještaj coacherice Sandra Jakovljević sa predavanja poznatog motivatora, govornika, poslovnog savjetnika i poduzetnika Briana Tracya. Brian je poznati autor uspješnih self-help i sličnih knjiga te je definitivno jedna od vodećih autoriteta u tom području i području unapređenju poslovanja. Sanja je na tom predavanju odlično uhvatila misao seminara “Velike tajne uspjeha”. Da ne kompliciram previše, tajna uspjeha (KONAČNO!) je da iza svakog uspjeha postoji puno odricanja, puno rada i ono što je najvažnije da nikada ne smijemo odustati od cilja kojeg smo postavili ispred sebe. Drugim riječima, tajna se već nalazi u nama.

“Hmmm… i to ti je neka tajna. Pa to i radim svaki dan. Osim toga, svega sam se odrekao, radim kao konj 16 sati dnevno, znam što hoću (puno love) i nikako da postanem uspješan. To su gluposti što ti i ovaj Tracy pričate. Hajde ti meni reci KAKO da ja radim, i ŠTO da radim!” Ne znam primjećujete li, no opet se moj sugovornik vratio na početak priče. Traži me čarobnu formulu. Moj odgovor je da sve što mu mogu dati su samo moja iskustva, moje znanje, moja promišljanja i moju pomoć, ali na njemu je da sam radi kako bi nešto postignuo. No, raditi treba pametno, ciljano i u skladu s mogućnostima (energije, novca, vremena). I treba graditi korak po korak. Super je imati veliku viziju kuda se želi stići, ali do tamo se ide korak po korak. Neki koraci su lagani, a neki su teški. I to je to. I to je, po meni, tajna uspjeha. Trikovi, prečaci i slične fore mogu pomoći, no na njima se ne može graditi put i to treba što prije shvatiti. Osim toga, i neke od mojih kolumni s vremena na vrijeme izgledaju kao trikovi, ali njihova svrha je da sami vidite i probate ima li to smisla tj. funkcionira li to kod vas i koliko funkcionira. A cilj je da sami za sebe stvorite “trik” ili “formulu” koja će funkcionirati za vas same.

Život u četiri stanja

Ono što mene trenutno “puca” u zadnje vrijeme (uz navike, naravno) jest organizacija dana u različite vremenske blokove tj. u četiri kategorije. Tako trenutno testiram tj. balansiram svoj život sa četiri stanja i količinom vremena koje provodim u svakom od njih. Ona su:

  • Kvalitetan rad

  • Priprema

  • Održavanje

  • Zabava

Ovo možda doživljavate kao trik, no to je samo ideja koja vam možda ima smisla, a možda i nema. Na vama je da vidite i probate ima li nečeg dobrog u tome, ima li tu “kruha” i da nešto poduzmete po tom pitanju.

A to pitanje poduzimate li korake ili samo skupljate trikove kao hrčak, vodi nas do sljedeće kolumne 🙂

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.