Kolumna

Teorija crnog labuda

Znate li za teoriju crnog labuda te zašto je ona bitna u biznisu i kako se ispravno postaviti prema njoj?

Puno pitanja koja traže odgovore, pa krenimo redom.

Ljudi su vjerovali kako postoje samo bijeli labudovi. U to su vjerovali jer su samo bijele labudove imali prilike vidjeti te im je bilo nepojmljivo razmišljati da postoji nešto drugačije, još manje da postoje crni labudovi.

I onda tako jedan istraživač (danac) otputuje na drugu stranu svijeta i bez da je tražio, otkrije crnog labuda.

Na svoje oči ugledao je nešto što nije ni mogao pojmiti da postoji, a još manje očekivao da bi trebao otkriti nešto što u njegovom i u ostatku svijeta ne postoji.

Tako je jedno “slučajno” otkriće poljuljalo inicijalne stavove, da bi se s vremenom i osvještavanjem prihvatilo kako postoje i “crni labudovi”.

Znam što znam – koristim; Znam što ne znam – naučim; Ne znam što znam – trebam se podsjetiti; Ne znam što ne znam – prostor za razvoj.

Teoriju crnog labuda možete istraživati u raznim knjigama, a ima u super znanstvenih radova & psihopopularnih članaka na internetu (na hrvatskom jeziku) koji teoriju dobro pojašnjavaju i navode primjere kako upadamo u zabludu da vjerujemo samo u ono što znamo, zanemarujući kako postoji i nešto izvan “našeg vidnog polja”.

Biznis je tema BK newslettera i ovo je bitna lekcija za osvijestiti – kako teoriju crnog labuda iskoristiti u biznisu tj. kako ne upasti u njegovu zamku.

Prvi korak je u tome da prihvatimo kako postoje okolnosti na koje ne možemo utjecati i koje vrlo vjerojatno nismo svjesni.

Drugi korak je da sebe pripremimo na neočekivano i budemo spremni “primiti udarac” s bilo koje strane, pa iako ona bila i teoretski nemoguća.

Treći korak je da slušamo & promatramo na svim razinama – ne samo ušima ili samo očima ili nosom… sve razine slušanja i promatranja su bitne.

Četvrti korak je da pratim male i/ili intuicijske signale koji ukazuju da je u našoj blizini “crni labud” i ako ga samo naslućujemo da postoji, TREBA ga istražiti i saviti na površinu. Treba ga PROKAZATI i dati sve od sebe da ga se shvati i prihvati.

Peti korak je da dogovorite suradnju, potpišete ugovor, uspostavite poslovni odnos.

Šesti korak (za one koji žele znati više) je da vježbamo “prepoznavanje crnog labuda” i prihvatimo kako će uvijek biti nečeg za što ne znamo da ne znamo, te da usvojimo model ponašanja kada se to desi.

Do sada se nisam susreo s biznisom koji nije imao situaciju “crnog labuda” i u praksi se često opisuje sa riječima kako “je sve išlo super, dogovor se dobro razvijao i onda najedanput KRŠ I LOM. Kao grom iz čistog neba, sve je puklo i propalo. Nismo ni slutili da bi radi takve _stvari_ biznis mogao propasti, uopće nam nisu dali signal da se prilagodimo”.

Kasnije kada se analizira “propala situacija” na vidjelo iskaču detalji kao što su “morali smo paziti na lika koji nije direktno uključen u projekt, a ima utjecaj na direktora”, “precijenili smo konkurenciju jer ipak nije cijena bila presudna”, “nismo očekivali da će regulator najaviti promjene pravila”, “preskočili smo treći korak prezentacije misleći da su shvatili naše rješenje”…

Telegrafski – Teorija Crnog labuda (wiki, engleski) –https://en.wikipedia.org/wiki/Black_swan_theory, a google neka vam bude prijatelj i otkrit ćete pojašnjenja za često “nelogične odluke” potencijalnih klijenata.

Goran Blagus
(Business klinika)

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.