Kolumna

Time management – zabluda [IM]

Zanimljivo kako se gotovo 80% e-mail poruka koje dobivam i tema koje se dotaknemo tokom prvih nekoliko coaching sessiona tiče famoznog time managementa. Ili kako bi to po naški rekli, upravljanje vremenom. Naravno, ovo što slijedi nije još jedna od metoda kako treba upravljati vremenom i kako da si posložite ovo ili ono, već jedna drugačija perspektiva na to kako se može gledati na vrijeme.

Krenimo od početka.

Što je vrijeme? Sudeći po Wikipediji, uz malo prilagođeni prijevod, vrijeme je dio mjernog sustava koji se koristi kod sekvencionalnih događaja u svrhu mjerenja trajanja nekog događaja i mjerenja intervala između njih. Ne znam jesam li to baš najbolje preveo i koliko to ima smisla za ovu kolumnu, no zanimljivo je da kada pitam poduzetnike s kojima radim ili poznanike kako bi definirali vrijeme, većina odgovora bi se mogla naći u ovom skupu:

 • vrijeme je novac
 • vrijeme je ono što mi (kronično) nedostaje
 • vrijeme je mjerna jedinica
 • vrijeme je da počnemo pričati o nekim drugim stvarima 🙂

Činjenica

Evo jedne neminovne činjenice o vremenu. A to je da vaših 60 minuta traju isto onoliko koliko traju i Billu Gatesu, teti prodavačici u dućanu, vašem najboljem prijatelju, vašem najvećem konkurentu, vašem najvećem neprijatelju i meni, autoru ove kolumne. Razlika koja postoji između svih nas je u tome na što ćemo iskoristiti tih 60 minuta. Stoga, vrijeme za sve nas traje jednako, razlika je samo u tome na koji način ćemo ga iskoristiti.

Time management – zabluda

Umjesto da se svi zajedno hvatamo različitih trikova kako da upravljamo vremenom, potrebno je shvatiti da jedino čime možemo upravljati smo mi sami. Stoga, upravljajte sobom i aktivnostima koje radite, a ne držite se zablude da možete upravljati vremenom. Vrijeme ne možete pospremiti za kasnije, niti ga ubrzati, a još manje usporiti. Daleko od toga da ga možete kupiti, iako je to malo drugačija kategorija. No, to je priča za sebe.

Gdje trošiti vrijeme

Svojevremeno sam držao predavanje na jednoj velikoj radionici gdje je dio prodajne poruke te radionice bilo kako će polaznici naučiti u što kraćem vremenu zaraditi velike novce, kako će iskoristiti prilike i različite trikove u poslovanju. Teme koje su se obrađivale na toj radionici, onoliko koliko sam sudjelovao, bile su odlične teme, bili su to dobri savjeti, bile su to dobre tehnike, no definitivno to nije bilo nešto što se može naučiti i primijeniti preko noći. Kada je došao trenutak da prezentiram na koji način polaznici radionice mogu urediti svoje aktivnosti da budu produktivniji u primjeni znanja koje im je dano na radionici i kako da najbolje iskoriste vrijeme, bio sam na kraju poprilično mlako prihvaćen kao netko tko im je srušio sve iluzije za brzom zaradom i bogatstvom preko noći.

Kako iskoristiti vrijeme koje imamo?

Ideja koje je meni vrlo upečatljiva, kada se radi o tome na koji način najbolje iskoristiti vrijeme, jest biti svjestan različitih kategorija u kojima kroz dan funkcioniramo, tj. kategorije kroz koje bismo trebali funkcionirati. Poduzetnici bi najviše željeli da im djelatnici i oni sami mogu biti osam i više sati maksimalno produktivni, tinejdžeri bi se pak 12 i više sati željeli zabavljati i tulumariti. No, evo četiri kategorije kroz koje svi, više ili manje, prolazimo tokom dana. Zapravo, evo četiri kategorije koje je potrebno dobro uskladiti kako bi za uloženu količinu vremena postigli najbolje rezultate.

 1. Produktivan rad
  To je ono vrijeme kada dajemo najbolje rezultate, kada gradimo najveće vrijednosti, kada uvriježeno znamo reći da je to najbolje iskorišteno vrijeme.
 2. Održavanje
  Mnogi će reći nažalost, no održavanje je kategorija u kojoj s vremena na vrijeme trebamo provesti određenu količinu vremena. Plaćanje različitih računa, čišćenje radnog mjesta, brušenje alata, servis… Sve su to aktivnosti koje spadaju u ovu kategoriju i koliko je god željeli izbjeći, ona je nužna.
 3. Priprema
  Poslovica kaže da je dobra priprema 50% odrađenog posla. Stoga, dio vremena sasvim sigurno treba provesti u ovoj kategoriji. Skupiti sve informacije, oboružati se s bitnim knjigama, napraviti plan aktivnosti… Sve su to aktivnosti iz ove kategorije i vrlo su bitne.
 4. Zabava
  Mnogima najbitnija kategorija, a nekima čak i kategorija aktivnosti u kojoj provode najviše vremena. No, zabava nije samo tulumarenje, u zabavu spadaju i fizičke aktivnosti, druženje s obitelji i prijateljima. Stoga i kategorija zabave može biti jako dobro iskorišteno vrijeme.

Zaključak

U konačnici, shvaćanje da postoje ove četiri kategorije u kojima možete provesti vrijeme sasvim sigurno vam može puno pomoći. Dok bi većina nas htjela najviše vremena provesti u prvoj kategoriji (produktivan rad) jer tu ćemo zaraditi najviše novca i to je jedino bitno, pokušajte shvatiti da bez ostalih kategorija nemate šanse da budete maksimalno produktivni. Tajna time managementa, zapravo tajna menadžmenta samog sebe je u najboljem odnosu ovih četiri kategorija. Ravnopravno raspoređeno vrijeme i aktivnosti u ovim kategorijama jedino osiguravaju dugotrajan i kvalitetan poslovni i osobni život.

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.