Kolumna

Uredski stolac s razlogom ima pet nogu [IM]

Pretpostavljam da ovu kolumnu čitate sjedeći, po mogućnošću na stolcu. Super ako je tako jer ovaj tjedan sam “malo maka” pa ću obične stvari koje nas okružuju pokušati usporediti sa neobičnim stvarima u poslovanju. Ok, pogledajte sada svoj stolac i prebrojite koliko nogu ima. Ako sjedite na barskom stolcu, onda ima jednu nogu. Možda stolac na kojem sjedite ima tri noge, a sumnjam da se na njemu njišete (ja se volim njihati). Sljedeća opcija je da sjedite na stolcu sa četiri noge. Pretpostavljam da vam je izrazito stabilan i da se bez većih problema možete njihati na njemu. Ili čak sjedite na uredskom stolcu, koji ima pet nogu. Taj je poprilično stabilan, te ako vam je sjedište fiksirano, njihanje na njemu je ne samo jednostavna već i poprilično sigurna radnja. Možda sjedite na stolcu sa šest i više nogu, no da budem iskren, nisam do sada vidio ni jedan takav stolac, a ni Google mi nije izbacio nijednu sliku takvog stolca. Vi ostali koji ležite, stojite ili sjedite na fotelji, zamislite da sjedite na nekom stolcu. Biti će lakše pratiti ovotjednu priču.

Poslovanje na barskom stolcu

Vjerojatno se sada pitate koji je smisao uspoređivanja stolaca tj. broj nogu na stolcima i poslovanje, a ne dolazim iz branše koja se bavi namještajem. 🙂 Naime, priča sa brojem nogu na različitim stolcima dobar je primjer za razmišljanje o tome na koliko se nogu nalazi vaše poslovanje. Kad bih vas pitao koliko prodajnih kanala imate, što biste odgovorili? Jedan? Dva? Ili možda tri? Kada planirate marketinške aktivnosti, na koliko marketinških kanala djelujete? Kada pribavljate nove klijente (pročitajte prošlotjednu kolumnu) koliko komunikacijskih kanala koristite za privlačenje novih klijenata?

Mislite li da sam i dalje lud :)? Evo male usporedbe.

Stolac s jednom nogom. Da biste sjedili na njemu, taj stolac ili mora biti pričvršćen za pod ili mu je donje ležište jako široko. U slučaju da pukne jedna noga i to je još jedina noga, nema šanse da više sjedite na njemu. Što će se desiti s vašom tvrtkom ili poslom ako imate samo jednog korisnika? Pretpostavimo da je taj korisnik dobro “potkožen”, no što ako on “pukne”. Mislim da je suvišno reći da i vaš posao puca, i u vrlo kratkom roku nestajete s tržišta. Isto tako, nadam se da ne koristite samo jedan komunikacijski alat za privlačenje novih korisnika, jer i sami znate što će se desiti kada on “pukne” ili bude privremeno nedostupan (samo web stranica ili samo google adwords ili samo oglas u novinama).

Koliko kanala imate?

Stolac s dvije noge. Pojma nemam kakva je korist njega, no da biste sjedili na takvom stolcu potrebno je biti naslonjen na nešto kako biste održali balans. Ako pukne jedna noga, još uvijek se možete nekako održati, tako da je dvonožni stolac stabilniji od jednonožnog. Ista stvar je i u poslovanju. Dva kupca, dva prodajna ili dva komunikacijska kanala za privlačenje novih korisnika i dalje su bolja opcija od samo jednog, no i to je previše labavo i nesigurno. Osim toga, kao i s takvim stolcem, i ovdje ćete se morati na nešto osloniti sa strane da održite balans u poslovanju.

Mali najčešće posluju na “dvije noge”

Stolac s tri noge ili posao sa tri prodajna kanala. Hmmm… To je već druga priča. Jedna noga / prodajni kanal može “puknuti”, no vi ne padate. Još se uvijek uspijete održati na njemu, nasloniti ćete se na nešto dok ne popravite potrganu nogu. Pa ako izgubite i dvije noge, još ćete nekako balansirati i imati mogućnost održati se… I tako dolazimo do stolca sa četiri i na kraju, klasični uredski stolac koji ima pet nogu. Pet nogu osigurava da budete stabilni i sigurni. Tako povezujem stabilnost stolaca i uspješno poslovanje. Potrebno je imati pet različitih prodajnih kanala, pet komunikacijskih kanala za privlačenje novih kupaca, pet… Vjerujem da ste shvatili što želim reći.

Danas, kada razgovaram s malim poduzetnicima i pričamo o broju “nogu” koje imaju u svom poslovanju, najčešći odgovor je dva. Stoga, analogijom stolca na kojem sjedite, povećajte broj kanala kako bi vaše poslovanje bilo stabilnije i osigurano da lomovi ne znače i pad. Razmislite i prebrojite broj nogu tj. kanala koje koristite, simulirajte što bi se desilo kad biste izgubili jednu nogu / kanal i provjerite koliko ste stabilni. Ova kriza je dobar pokazatelj kako mnogi nisu razmišljali o tome da je potrebno imati više “nogu” u poslovanju i vjerujem da vidite što im se dešava. Isto tako, tvrtke koje dobro posluju u današnje vrijeme sigurno su malo uzdrmane, no zato su “ostale noge” preuzele funkciju i održavaju stabilnost poslovanja. I tu funkciju će imati do trenutka kad se “polomljene” ponovno ne poprave. U konačnici, valjda postoji razlog zbog čega uredski stolac ima pet nogu 🙂

 

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.