Kolumna

Vidi, skroman sam, pokloni mi pažnju…

Jedna od ljudskih osobina koju ćete izgraditi s vremenom je imunitet na uobičajene obrasce ponašanja. S godinama ćete skužiti kako je 95% stvari i aktivnosti gotovo pa identično i samo će 5% biti “ono nešto” inspirativno, zabavno, vrijedno pažnje…

Možete mi sad prilijepiti epitet sarkastičnog lika i “metuzalema koji ništ ne kuži”, pa ako vas to veseli neka bude tako.

“Skromni smo”, “poklonite mi pažnju”, “good puppy”, “zar ne vidiš kako smo lijepi” i slični prodajni modeli NE FUNKCIONIRAJU!

Dekonstrukcija…

Uz klasične izjave i opravdanja “mi smo specifični”, “klijenti su specifični”, “branša je specifična”, “xyz je specifično” u 95% slučajeva lijepi se prodajni model iz naslova ovog teksta:

  1. Vidite tko smo, kako izgledamo, kako se trudimo…
  2. Primijetite da smo skromni, pošteni, transparentni, kužimo vas, slični smo, razumijemo se…
  3. Ajde nam postanite prijatelji, pratite nas, skužite kako bi bilo dobro da nešto uložite u nas

Zabluda i spirala problema ovakvog poslovnog modela je u nepotpunoj percepciji ponašanja tržišta – (1) često se kreće od sebe samog (da sam na njihovom mjestu, ja bih kupio svoju uslugu) i/ili (2) izvori informacija i spoznaja iz kojih se gradi prodajni model je ograničen i najčešće pristran poduzetniku (prijatelji, poznanici, zatvorene grupacije…).

I tu se onda vraćamo na “naši potencijalni klijenti su specifični”, “tržište je specifično”, “branša je specifična”, specifično, specifično, specifično…

Ako netko i nešto treba biti specifično, TO STE ONDA VI!

“Vidite, skromni i slični smo vama, hajde kupite uslugu od nas…” nije specifično.

Ako sam vas trgnuo, naljutio, pokrenuo, izazvao… odlično.

Ako ste ovo znali i prije… good for you.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Samo 5% biznisa uspijeva po gornjoj formuli ostvariti uspješne biznis rezultate (čitaj: zarađuje dovoljno da nema stresove za svoju budućnost), dok se svi ostali krpaju, frustriraju, ljute i često “nadaju da će ih sutra možda pomilovati sreća i preokrenuti život.”

p.p.s. Business Klinika PREMIUM report je mjesečna tiskovina, distribuira se poštom, košta 112,00 kn, nakrcana je konkretnim tehnikama i vještinama s kojima možete unaprijediti svoj biznis i za njezinu konzumaciju ne trebate struju 🙂

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.