Kolumna

Vrijeme = novac (ili imam vremena, a nemam love)

Kada biste usporedili biografije vrlo uspješnih ljudi i proučavali njihove odgovore za čime najviše žale ili što smatraju najvrjednijim resursom, 99% njih će reći kao je to VRIJEME.

Gotovo sam siguran da ste čuli i famoznu izreku kako je vrijeme jednako novac.

Bez daljnjeg da ima nečeg u tome, no kako se postaviti prema toj i takvim izjavama kada se nađete u situaciju da imate vremena na pretek, ali novaca (love) nikad manje.

“Ma mogu ti ja raditi koliko god želiš, nije mi teško, radit ću koliko treba. Vremena imam, ali… love… nema, da nema.”

Za sve nas poduzetnike koji jako dobro znamo teoriju i koji jako dobro znamo za izjavu vrijeme = novac, ovakve izjave su sve samo ne poticajne, motivirajuće i korisne.

Razlog tome je što nam nedostaje jedna šira slika i što nešto vrlo kompleksno previše pojednostavljujem (simplificirano) što nas i dovodi do frustracije i nezadovoljstva.

Vrijeme = novac vrijedi SAMO I SAMO ONDA kada je tržište voljno svoje vrijeme zamijeniti za novac, SAMO I SAMO ONDA kada je tržište svjesno kako će za dobivanje rezultata potrošiti više svog vremena (a time i novaca) nego da to isto rješenje kupi od vas.

Vrijeme = novac vam ima JEDINO SMISLA kada u tom istom vremenu možete svom tržištu, ciljnoj skupini i konzumentima pružiti neku vrijednost.

Što nas u konačnici i dovodi do vrlo bitnog pitanja – imate li nešto (vještinu, znanje, mogućnost) što možete pružiti svojom tržištu, a da je ono voljno i spremno za to odvojiti nešto novaca?

Jer ako imate, onda sve ovo drži vodu. A ako nemate, onda nije ni čudo da vrijeme = novac ne možete smisliti i ne kužite cijelu poantu.

A ekstra poanta je i u tome da nakon nekog vremena kada sve svoje vrijeme mijenjate za novac, skužite kako je ono ograničeno, što samo po sebi i povlači ograničenost u maksimalnoj zaradi.

Tako se onda vraćamo na početak današnjeg teksta i trenutak kada ćete pisati svoju biografiju, jer ćete skužiti kako vam je vrijeme najvrjedniji resurs.

Goran Blagus
(Business klinika)

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.