Kolumna

WD-40 – jeste li u stanju u neuspjehu prepoznati priliku? [IM]

Jeste li čuli za sprej WD-40 ? Znate li što znači WD-40 ? Za one koji ne znaju, WD-40 je tekućina u spreju koja služi za odmašćivanje i podmazivanje mehaničkih elemenata. WD-40 sprej se koristi i za zaštitu metalnih elemenata od vode, a ujedno time i od korozije. Svaki “pravi muškarac” bio je u doticaju sa WD-40 sprejem i zna da je to vrlo korisna tekućina. No, znate li što zapravo znači oznaka WD-40? Oznaka WD označava engleske riječi Water Displacement (uklanjanje vode / micanje vode), a brojka 40 označava da je to četerdesta formula koja je bila uspješna u stvaranju ovog proizvoda. Mogu si zamisliti ekipu kemičara koji su prvi dan smiksali prvi spoj i ubrzo shvatili da to nije dobro. Drugi dan izmiksali su formulu broj dva, probali i opet ništa. Treći dan su se dobro potrudili i bili uvjereni da je to ono pravo. Rezultat je opet bio neuspješan, zapravo rezultat je bio USPJEŠAN! Kako sada uspješan? Pa tako što im je i prva, i druga i treća i trideset deveta formula dala rezultat kako doći do neuspješne formule, no došli su do vrijednog iskustva kojeg su uz manje preinake upotrijebili u četerdesetoj formuli. Kako su vjerovali da će već prva biti dobitna, tako su vjerovali i u četerdesetu. I bila je 🙂 Nešto više detalja o WD-40 možete čitati na webu no nekako mislim da nisu uspjeli iz četerdesetog pokušaja, probavali bi oni dalje. Možda da su bili malo manje uspješni, vjerojatno bi danas imali WD-124 sprej 🙂

Već sam prije pisao kako sam s dobrim prijateljem pred nekoliko mjeseci zacrtao vrlo ambiciozan plan svakodnevnog vježbanja. Nakon tri i pol tjedna pokleknuo sam i priznao poraz. Glavni razlog neuspjeha bio je loše predviđeno vrijeme vježbanja, rano jutro između 06:00 do 07:30. Naime, već krajem drugog tjedna od silnog umora nisam se uspijevao probuditi tako rano te sam sve više pomicao termin vježbanja, da bi kasnije zbog obaveza sam sebi obećao kako ću vježbanje odraditi navečer. Kad je stigla večer, promrmljao sam da nisam raspoložen i preskočio taj dan s vježbanjem. Sustav mi se raspao na prvoj većoj kušnji. No, ovo iskustvo neuspjeha naučilo me je malo drugačijem planiranju u budućnosti. U novi plan vježbanja ugradio sam i zapreke koje će mi se desiti tokom 90 dnevnog vježbanja, Predvidio sam da će se dogoditi dani sa ranojutarnjim sastancima, te unaprijed imam rezerviran večernji, rezervni, termin vježbanja. U slučaju da sam jedan trening odradio u večernjem terminu, narednih četiri dana radim vježbe u večernjem terminu jer nema šanse da u razmaku manjem od 12 sati odradim dva programa vježbi.

Poprilično sam siguran da ovdje ne trebam prodavati neke kemije i razmišljanja da je dovoljno imati samo pozitivan stav i dobro isplanirano vrijeme te je uspjeh zagarantiran. Zapreke su sastavni dio svakog puta, i ignorirajući tu činjenicu unaprijed ste osuđeni na loš rezultat. Zapreke dovode do neuspjeha, što ne treba gledati kao tragediju, već vidjeti što se iz njega može naučiti. Možete naučiti i spoznati koji su bili razlozi neuspjehu, te takve grešku više ne ponoviti u budućnosti. Možete naučiti da se niste dobro spremili za zadatak ili da vam nedostaje znanja. Ili možete naučiti da jednostavno ne radite kako treba. Kada klijent svom coachu kaže da nije uspio u nekom od zacrtanih ciljeva, to je za coaching iznimno vrijedna informacija. Naime, u takvim situacijama klijent i coach će detaljno istražiti što se sve dešavalo, tko je sve bio uključen u proces, što nije “mirisalo dobro”, čega se klijent boji, što se nije desilo na očekivani način, što se previdjelo… Čak se analizira je li cilj bio ispravno postavljen… Zapravo, kod “neuspjeha” otkrivate prave i istinske blokade koje svi mi imamo kada želimo ostvariti bolje rezultate u privatnom ili poslovnom životu. Osvještavajući te blokade i radeći na njima unapređujemo svoj život, te su nam buduće zapreke zapravo izazovi, a ne smetala. Jeste li u stanju u neuspjehu prepoznati priliku?

 

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.