Kolumna

Zašto kasnimo i prekoračujemo rokove?

Zato što nismo dobro isplanirali, zato što nismo znali sve detalje projekta, zato što sve ne ovisi o nama, zato što nam rezultat nije bitan, zato što to nema smisla, zato što nam se nije dalo, zato što ne vidimo smisao, zato što ni drugima nije stalo, zato što…

A kad nas opali kazna, nervoza ili bol radi kašnjenja, onda ili skrušeno sami sa sobom dogovaramo novi paket odluka da ubuduće trebamo pametnije planirati ili izvlačimo neki razlog koji je izvan naše kontrole i time opravdavamo kašnjenje / neisporuku.

I sve to tako do nekog novog projekta, kada se desi identična ili vrlo slična situacija – opet kasnimo!

A svega toga ne bi bilo ili bi se riješilo u iznimno kratkom roku kada bismo usvojili i implementirali jednu jako važnu vještinu – DISCIPLINU!

Vrijeme i okolnosti u kojima živimo dovelo je do toga da smo izgubili disciplinu stavljanja maksimalnog fokusa na JEDNU JEDINU aktivnost.

Što ako… Još samo… Samo malo da predahnem… su počeci rečenica koje “izgovaramo u svojoj glavi” kada krademo vrijeme koje je bilo predviđeno za projekt, a koristimo ga za društvene mreže, najnovije vijesti, otpuštanje napetosti u glavi…

A prava istina je da kasnimo i prekoračujemo rokove jer ili ne znamo ispravno isplanirati KOLIKO će svaki korak trajati i/ili nismo DISCIPLINIRANI da to i obavimo u tim vremenskim okvirima.

Sve to nas u konačnici i dovodi do spoznaje kako ne znamo cijeniti svoje vrijeme i kako ne znamo izreku “vrijeme je novac” staviti u svoje životne okolnosti.

Ali, uz malo truda i to se može srediti… Evo primjer….

Koliko novaca vam vrijedi 1 sat?

Uzmite ukupan iznos koji ste zaradili u prošloj godini, podijelite ga s 12 (mjeseci), pa s 20 (radnih dana), pa s 8 (radnih sati).

320000 / 12 = 26667 / 20 = 1333 / 8 = 166 kn

Sad tu brojku pomnožite s 3, jer ionako nitko nije 100% produktivan i imamo dosta “praznog hoda”… 166 * 3 = 498 kn / 1 sat rada.

I tu sad dolazimo do zgodne mentalne matematike… Projekt koji smo dogovorili ili trebamo isporučiti generira manje novaca nego što nam je satnica, što onda dovodi do “gubitka smisla” rada na tom projektu, razvlačenja do maksimuma, frustracije i nezadovoljstva.

Ili imamo još goru postavku. Ne znamo (do ovog trenutka) izračunati koliko novaca košta sat vremena rada i nemamo širu sliku na temelju koje bismo mogli lakše i jednostavnije pristupali svakom pojedinačnom projektu. 

Jedan začarani krug, ali sve se na kraju svodi na matematiku. 

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.