Kolumna

Zašto lako odlutamo…

Biti poduzetnik tj. osoba koja je voljna poduzeti što god je potrebno kako bi ostvarila ono što joj je bitno ima dvije strane medalje.

S jedne strane to je super osjećaj, to je prilika da se ide naprijed, da se istražuje i da se maksimalno uživa u rezultatima vlastitog rada i napretka. 

Ali s druge strane, to je ujedno i teret i razlog velikih frustracija, nervoza, krivih odluka i neželjenih problema.

Razlog zašto je to tako nalazi se u našoj, poduzetničkoj, mentalnoj postavci tj. radi se o tome da su poduzetnici VIZIONARI – zdravoseljački rečeno, poduzetnici ”vide budućnost”.

Vide kako bi rješenje X moglo riješiti problem Y, kako s ulogom u ovo mogu ostvariti ono, kako bi nešto X odlično sjelo u neki Y…

Ekipi koja nema takve “mentalne postavke” ovo zvuči suludu, no (mi) poduzetnici jednostavno to nešto vidimo i osjetimo i to je prilika koju treba iskoristiti, jer tu je “ono nešto privlačno” i “nešto što će nas ispuniti”.

Ako ovo spustimo na jednostavnu formu, ono što poduzetnici zapravo vide je ŠIRA SLIKA nečeg što se može ostvariti u budućnosti.

I sve je ovo i do sada super i odlična postavka, no sad dolazimo na skliski teren.

A sklisko je u tome što (1) poduzetnici nikada nisu do kraja zadovoljni bez obzira na to što ostvarili i (2) žive u uvjerenju kako se bilo što može postići uz pravi alat.

I kombinacija tih dviju postavku su u velikoj većini slučajeva Ahilova peta poduzetnika.

Tu se skriva razlog zašto se uvijek traže nove tehnike, nove vještine, zašto se skače s jednog rješenja na drugo, zašto se web stranica mijenja svakih šest mjeseci, zašto se prodajna strategija mijenja svakih tri mjeseca, zašto danas ulažemo u internet marketing, a sutra u pozivni centar…

To je ta druga, ružnija strana, poduzetničke medalje. Konstantno traženje novih alata i smjerova i tehnika i strategija i tehnika i … spada u sam vrh pucanja poduzetnika.

Rečenica koja se često spominje u takvom začaranom krugu započinje ovako: “Da mi je samo…”

A vrlo često ne treba ništa novog, već samo ono što imaju treba početi koristiti do svog maksimuma. 

Najgore je kada se potroši vrijeme i novac na traženju novog “alata”, dok u isto vrijeme “malo slabiji alat” stoji neiskorišten tu negdje pored nas.

I to je TOP razlog zašto često odlutamo u planovima i ostvarenjima želja i potreba.

  Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Ne slažete se sa mnom, odlično. Podijelite to svoje neslaganje emailom ili na fejsu.  

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.