Kolumna

Zašto lakše pomažemo drugima, a sebi ne možemo pomoći?

Coaching, djelatnost u kojoj djelujem zadnjih 10 godina omogućila mi je biti dio predivnih i iznimnih rezultata koje su klijenti uspjeli postići.

Coaching, za one koji to ne znaju ili imaju percepciju da je to prodavanje magle, je set tehnika i vještina u kojem coach kroz različite tehnike pomaže coacheeju (klijentu) istražiti  mogućnosti i opcije koje će on sam odabrati i provesti u djelo, s namjerom postizanja željenog cilja.

Po samoj definiciji i pravilima struke, coaching ne dozvoljava sugeriranje i savjetovanje, no tržište i različiti koučevi tome pristupaju na potpuno drugačiji način.

Nije moje da se s time ovdje obračunavam i da ispravljam krive Drine, već bi se vratio na misao i ideju današnje poruke.

Kao coach, moja funkcija je da coacheeju omogućim da vidi širu sliku situacije u kojoj se nalazi i kuda želi / treba doći.

U toj “široj slici” je zapravo i cijela tajna i mudrost dobrog coachinga, ali i odgovora na pitanje iz naslova današnje poruke.

Jeste li se uhvatili u situaciji da prijatelju, partneru, poznaniku, nepoznatoj osobi možete dati odličan savjet i detektirati mu sve moguće smjerove, zablude i zamke koje treba izbjeći, a u isto vrijeme to niste u stanju napraviti za sebe, za svoj biznis, za svoj tim?

Ili ako ćemo još brutalnije – lakše vam je drugima pomoći, nego samom sebi?

Znate zašto je to tako?

Ne vidimo cijelu sliku jer smo u okviru dotične slike!

Ono što vidimo je samo jedan manji dio slike i to najčešće nečeg što nam se ovog trenutka dešava i vjerojatno još nosimo teret vlastite prošlosti.

Eto… i to je odgovor zašto lakše pomažemo drugima, nego sami sebi.

Rješenje? Osim što coach može pomoći u tome, dobar i iskren prijatelj isto je dobar smjer, meditacija i “isključivanje” je isto dobar smjer, vođenje dnevnika je isto dobar smjer… 

Vjerujte mi (ili čak i ne morate), to što ja mogu biti odličan coach i “ovaj lik sa strane” prema svojim klijentima, isto to ne mogu biti i sam sebi. Jer i coach treba dobrog coacha.

 Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Raditi s coachem, profesionalnim i po pravilima struke, nije ništa lošeg, štoviše, jedna takva aktivnost puno pomaže da lakše, brže i češće “vidite cijelu sliku” i “smjer u kojem putujete”.

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.