Kolumna

Zatvoreno! Inventura!

Baš sam neki dan nabasao na situaciju da je u dućanu bilo jako puno prodavača i prodavačica i svi su se nešto muvali i prebrajali različiti artikle.

Sedamdeset i tri čokolade, trideset i devet kekasa, dva paketa hrenovki, sedam boca ribar vina…

Inventura, a što drugo.

Zanimljivo je da na ulazu u dućan nije pisalo famozno “Zatvoreno! Inventura!”, već su tu aktivnost radili u isto vrijeme kada su kupci kvarili prebrojani broj artikala uzimajući jedan za sebe.

Ako ste u ovom trenutku inventuru povezali s “onim dosadnim što i mi poduzetnici radimo svake godine pri kraju te iste godine”, onda ste debelo o krivu, jer aludiram na nešto potpuno drugo.

Kada ste zadnji put napravili inventuru (1) poslanih ponuda koje se nisu realizirale i (2) follow-up aktivnosti koje se još nisu obavile?

Ako ste jedan od onih koji ima nešto takvog implementirano u CRM i po pitanju rezultata te inventure radi potrebne aktivnosti, šaljem “bravo!” što ste među 5% poduzetnika koji kuže što znači imati prodaju pod kontrolom.

Ostatak (nas) poduzetnika ne radi inventuru jer ili ima toliko malo kontakta s potencijalnim klijentima da sve pamti ili vam to nije uopće bitno i samo je fokus na novo, novo, novo… “daj mi što više novih klijenata” i “samo ti gledaj statistiku i vidjet ćeš da ćemo uspjeti”.

A inventura je jedna tako lijepa i tako fora aktivnosti koja vam može povećati obim posla i unaprijediti stanje na poslovnom računu bez da uložite previše vremena i novaca i živaca.

Subject: Inventura, korisnik: [naziv klijenta]

G. Horvat,

Upravo smo obavili inventuru poslanih Vam ponuda i rezultati nam pokazuju da u smo proteklih x mjeseci realizirali samo y dogovora.

Sugeriram da se čujemo i istražimo opcije brže i efikasnije suradnje.

Ili možda…

Subject: Inventura!

G. Horvat,

U srijedu se nalazim u Vašeg gradu i volio bih da se vidimo i prokomentiramo dosadašnju suradnju te buduće aktivnosti.

Ulovite kako može i neka varijacija na temu, jer se u konačnici “inventura” može iskoristiti kako god to željeli – kao poziv na akciju ali i kao važna poslovna aktivnost.

Inventura u malim i srednjim biznisima ima dvostruku funkciju, stoga ako cupkate i očekujete neke od potencijalnih klijenata da se jave, sada imate “riječ koja vrlo efikasno pokreće”.

  Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. CTA-ova ima na tisuće i tisuće te kako bi vam on bio što efikasniji, najbolje je da ga povežete s već nekom poznatom aktivnošću. Iz tog razloga “inventura” jako dobro funkcionira, jer “inventura nije nešto što se smije samo tako ignorirati”.

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.