Kolumna

Zna znanje ali rezultati su…

Nadam se da me niste “zaboravili” tijekom ove “pauze” jer je ona vezana na jedan zanimljiv model ljudskog ponašanju koji bi bilo poželjno što prije osvijestiti, a može vam i puno pomoći.
Prema povratnim informacijama, veliki broj pretplatnika mog newslettera čita ga jer iz njegovog sadržaja dobiva ili očekuje da će dobiti važne informacije, spoznaje ili znanje koje bi primijenio u osobnom razvoju ili unapređenju svog biznisa.

Zna znanje
© Depositphotos.com/arkusha

Isto tako velika većina pretplatnika uz ovaj newsletter čita i druge newslettere, web stranice, eknjige, blogove ili gleda video materijale iz kojih očekuje i u neku ruku dobiva važne informacije, spoznaje ili znanja koje bi primijenio u osobnom razvoju ili unapređenju biznisa
Jednom riječju, velika većina nas ima određenu razinu svjesnosti kako se trebamo redovito educirati i upijati nove informacije jer nam to pomaže u razvoju (osobnom ili poslovnom).
Gornja izjava zvuči korektno i dobro, no jeste li primijetili da u cijelom tom krugu edukacija, upijanja novih informacija, metoda, trikova i tehnika postoji “rupa”?
Prije nego otkrijem o čemu se zapravo radi, u dvije riječi ću opisati stanje u koje velika većina nas upada – “Zna znanje” sindrom.
“Zna znanje” je situacija kada osoba ulaže puno vremena i energije u učenje novih sadržaja i informacija te iznimno dobro barata njima. Zna okolnosti, rješenja određenih problema, tehnike primjene, metode korištenja… Jednom riječju, ima vrlo kvalitetno znanje iz određenog područja.

Ja osobno znam jako puno o osobnom razvoju, navikama, vođenju poslovanja, internet tehnologijama, pregovorima, prodajnim vještinama, coachingu… Zapravo, vjerujem da sve to znam jako dobro.

Vjerujem da i vi možete za sebe reći da jako dobro ili poprilično dobro znate neka druga područja. Sport, automobili, kuhanje, roštilj, djeca, vođenje poslovanja, navike, coaching…

Područje za koje uvidimo da ne znamo dovoljno dobro, svjesno ulažemo energiju, vrijeme i trud kako bismo ih naučili te povećali razinu znanja. Jer, bez znanja teško možemo napredovati.
Ili?
Zapravo, sve ovo nas dovodi do zamke “zna znanje” sindroma. A to je što znamo jako puno informacija ali ne djelujemo u skladu s njima! Ne poduzimamo konkretne aktivnosti i ne primjenjujemo naučeno znanje u praksi ili to radimo polovično jer… možda nam treba još nešto znanja.
Jako dobro znam…

      • što bih trebala raditi svako jutro, ali…
  • kako složiti web stranicu, ali…
  • što sve treba ići u dnevni meni, ali…
  • kako doći do klijenata, ali…
  • što ovdje piše, ali…

Na gornjim primjerima i famoznom “ali…” mnogi pokleknu i upadaju u zamku – trebam još znanja, trebam još čitati, trebam još knjiga, seminara, radionica, blogova, tekstova…
Iskreno, ne treba vam više novog znanja. Treba vam iskustvo i osjećaj rezultata – pa iako oni bili i negativni. Trebate početi djelovati i primjenjivati sve ovo što ste do sada naučili.
A najzanimljivija stvar u svemu ovome je što NIKADA nećete naučiti sve. Uvijek će biti nečeg novog, zanimljivog, važnog, potrebnog…

Na pitanje gdje sam bio zadnja dva mjeseca odgovorio bih vam kako sam primjenjivao znanja u praksi. Kako je bilo? U nekim područjima jako dobro, no u nekim je bilo gadnih i vrlo ružnih situacija. Jesam li nešto naučio iz ovog? Jesam – znanje bez primjene ne vrijedi previše i teorija treba ustuknuti ispred prakse.

Ljetni mjeseci su ispred nas, 2 mjeseca drugačijeg ritma i tempa. Vama, dragi čitatelji ostavljam da odlučite sami za sebe hoćete li ova dva mjeseca i dalje skupljati nova znanja ili ćete djelovati s onime što imate te nova znanja i spoznaje dobiti iz primjene u praksi.
Sama informacija ili ideja ne vrijedi puno ako nije sprovedena u praksi.
Želim ugodan i produktivan tjedan te se pišemo uskoro.
Goran Blagus
p.s. Mnogo je knjige i tekstova napisano o produktivnosti i navikama. Svi mi puno znamo o tome, no praksa i primjena je često zamka gdje pokleknemo. Kako bi ljeto iskoristili za uspješno “branje plodova u jesen”, pridružite mi se na programu “Izgradnje produktivnih navika” gdje je praksa i primjena u samom fokusu, a nova znanja samo podrška da se stigne do cilja. Kliknite na link.
 

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.