Kolumna

Žongliranje

Onako zdravoseljački, žongliranje je vještina istovremenog upravljanja s dvije i više loptica u zraku kroz različite tehnike bacanja i hvatanja.

Uz žongliranje često povezujemo klaune i akrobate ili slične vrste zabavljača koji su razvili tu vještinu bacanja i hvatanja te se vrlo često zabavljamo gledajući ih ali im se često i divimo jer su razvili sklad pokreta tijela kroz koji uspijevaju izvesti svoju točku.

Kada gledamo nekog kako žonglira s tri loptice to nam je fora, ako žonglira s pet i više loptica to je još veća fora, a ako pak žonglira s deset ili više loptica ili možda čak deset vatrenih čunjeva i u isto vrijeme se smije, to znamo percipirati kao nešto posebno i osjećamo veliku dozu poštovanja.

I kada tako promatramo te žonglere, jeste li se ikada zapitali jeste li vi jedan od njih?

Možda niste žongler s lopticama ili vatrenim čunjevima, no definitivno jeste žongler s hrpom poslova, zahtjeva, problema i ostalih stvari koje nam svaki dan “upadaju u ruke” i koje svakodnevno moramo / želimo / trebamo “držati u zraku”.

Kako bi žongler mogao “držati” više loptica u zraku, on ih mora baciti u zrak te u momentu kada jedna od njih na putu prema dolje stigne do ruke, ponovno je baca u zrak te ubrzo ponavlja taj isti korak za prvu sljedeću padajuću lopticu.

Ako povučemo analogiju na posao, to je gotovo pa ista situacija. Dok smo trenutno zaokupljeni oglašavanjem, čekamo da nam klijent odgovori na poslanu ponudu, a u moment nakon što smo oglasili uslugu dolazi obavijest o problemu koji treba sanirati, da bi ubrzo partner tražio ekstra pažnju za novu priliku, a nakon toga javila se država sa svojim hitnim zahtjevom…

Zanimljivo kako smo svi mi žongleri i kako svakog trenutka imamo više ili manje “loptica” u zraku. No, današnja misao i današnji tekst nije u tome kako što više loptica “držati u zraku”, već što napraviti kada jedna od njih padne. Ili još bolje, koju od “loptica možete pustiti da padne”.

Budimo iskreni, želje i potrebe su često veće od naših mogućnosti i kao pravi žongleri moramo prepoznati koja od “loptica” može i treba pasti. Jer, ako ona ne padne, gotovo sigurno da će sve ostale pasti.

I u tom padanju ima jedna jako dobra stvar na koju rijetko mislimo – a to je da neke loptice nakon što padnu budu dovoljno fleksibilne da se nakon “udarca o zemlju” vrate u krug žongliranja, no neke od loptica su “staklene” i kada padnu možda i odskoče ali se možda i razbiju.

Dobra vještina upravljanja zadacima, željama i potrebama često se svodi na prepoznavanje s kojim i kakvim lopticama žongliramo. “Gumene” loptice možemo slobodno pustiti da padnu s vremena na vrijeme, neke užarene slobodno bacimo jer čine štetu ostalim lopticama, a staklene i lako lomljive često su povezane uz nama najvažnije stvari u životu (zdravlje i obitelj) i trebamo biti svjesni kako i koliko će one odskočiti kada padnu ali isto tako i koliko će napuknuti radi tog udarca.

Prepoznajte svoje “loptice”, maknite neke koje smetaju, identificirajte “staklenu” i manje se zamarajte tehnikama kako što više držati loptica u zraku, već više pažnje posvetite dovoljnom broju loptica koje možete najkvalitetnije i najefikasnije žonglirati.

Goran Blagus
(Business klinika)

BUSINESS KLINIKA NEWSLETTER

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.

JOIN THE CLUB!

Dnevna doza poduzetničkih ideja, tehnike i vještina.