Goran Blagus

Business klinikA

Poduzetnik s iskustvom
koji pomaže vlasnicima biznisa
kako bi ostvarili bolje
prodajne rezultate
prodajne vještine, tehnike pregovaranja, prodajni copywriting, coaching, konzalting

Kako oživiti biznis (COVID-19 izdanje)

Pandemija virusa COVID-19 dovela je do prisilnog gašenja ili drastičnih promjena u dosadašnjim poslovnim aktivnostima, ali i otvorila put prema puno većim problemima i izazovima. Nove okolnosti (zabrane, ograničenja, digitalizacija, optimizacija…) znak su da je vrijeme je za nova pravila…  

JUTRO - BK NEWSLETTER

DNEVNA DOZA POSLOVNIH VJEŠTINA, TEHNIKA, METODA I “TAJNI” U VAŠEM INBOXU (SVAKO JUTRO, NARAVNO)

Kad planiraš prodajnu poruku za svog potencijalnog…

Kako najbolje upoznati svog potencijalnog klijenta tj. kako se najbolje spremiti da poruku koju mu želimo poslati sjedne na plodno tlo?

Nimalo komplicirano ako se mudro tome pristupi i bude se spremno uložiti nešto vremena i energije.

Koraci su više manje jasni i jednostavni.

1. Što žele čuti(?), a ne što mi želimo da čuju.

Mislim da je ovo manje više jasno. Svatko od nas (kad smo potencijalni klijenti) želimo čuti ono što želimo i što nam paše i što nam rezonira, a ne da nam netko nameće svoje mišljenje. Ovo vrijedi čak i onda kad se kaže da “želimo čuti što nam želite reći”. 

2. Što će čuti?

Ooooh… ovo je jako važno. To što pričate “neki svoj” jezik ili opisujete neke svoje spoznaje i hrpe drugih stvari, ne mora značiti da će sve to čuti. Posebno je ovo važno kada privlačimo pažnju potencijalnim klijentima koji su trenutno u nekom ”drugom filmu”.

3. Što očekuju da će čuti?

Ovo vam je situacija kada vam pristupi neki novi davatelj usluge i već unaprijed možete “pročitati” što će vam prezentirati i pričati. Ovo je situacija kada “ma ja to već puno o tome znam” i svojom neverbalnom komunikacijom odbacujemo da bismo mogli čuti nešto novo, drugačiji, važno. E… taj dio je bitno znati unaprijed… taj dio u kojem se procjenjuje što i koliko potencijalni klijent zna i što unaprijed očekuje da će čuti.

4. U kojim okolnostima će konzumirati poruku

Ima razlike da li nekome šaljete poruku, radite prodajnu prezentaciju, demonstrirate rano ujutro, nedjeljom u 3, kad je solo u uredu, kad je s najbližim timom, kad se napio, kad je ovo ili kad je ono… Detalj na koji treba obratiti pažnju, jer okolnosti imaju izniman utjecaj na rezultat.

Kao što sam naveo, radi se o jednostavnim i svima nama (barem bi trebalo tako biti) poznatim koracima kada se bavimo biznisom i kada imamo potrebu privući nove potencijalne klijente.

Osim toga, zar ovo nije formula po kojoj vi / mi sami svakog trenutka procjenjujemo da li nam je nešto u ovom trenutku više ili manje interesantno?

  Goran Blagus
(Business klinika)

Business klinika newsletter

Svaki (radni) dan, direktno u vaš inbox stiže savjet, tehnika ili vještina s kojom možete značajno unaprijediti svoj biznis i poslovne vještine.

Prodajne tehnike

Konkretne tehnike i vještine kako pokrenuti ili unaprijediti prodaju. Aktualno i odmah primjenjivo.

Psihologija potrošača

Nije dovoljno imati samo najbolju uslugu, već treba znati na koji način svoje prednosti prezentirati svojim budućim klijentima.

Kako privući nove klijente

Ponekad je dobro vratiti se osnovama prodaje i prodajnih vještina - što i kako demonstrirati za nove i potencijalne klijente.

Produktivne navike

Biznis je živi organizam, a kao takav ima svoje uspone i padove. Navike kako i kada nešto napraviti je dobro poznavati i redovito prakticirati.

Managerske vještine

Vlasnici i voditelji biznisa ponekad trebaju donijeti teške i nepopularne odluke. No, bolje tako nego zatvoriti biznis.

Rješenja & usluge

Konzalting – izrada i implementacija prodajnih procesa i rješenja

Business coaching – izgradnja i unapređenje poslovnih vještina 

Business Klinika PREMIUM report – mjesečnik s tehnikama & vještinama za poduzetnike.